VELIČINA PANONSKOG MORNARA

Aleksa Balašević, sin legendarnog kantautora, za "Avaz": Počast dobijena u Zambiji je pobjeda i za Sarajevo

Grad zahvaljujući kojem je u najtežem periodu za ovaj cijeli region postao ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda i pokazao tada svijetu da zaista nije toliko teško biti čovjek, za Sarajevo, poručio je Aleksa Balašević

U ime svog oca Đorđa Balaševića, Aleksa Balašević je primio kapu zambijske mornarice. Arhiv "Avaza" / Privatna arhiva

Piše: N. Ajnadžić

19.7.2021

Đorđu Balaševiću danas je odata počast za borbu protiv rasizma i u to u Zambiji, i to kada se obilježava tačno pet mjeseci od smrti Panonskog mornara.

U Lusaki, glavnom gradu ove zemlje, Balaševom sinu Aleksi Balaševiću uručeno je ovo posebno priznanje koje je došlo jer je legendarni kantautor iz Novog Sada sredinom osamdesetih odbio da posjeti Južnoafričku Republiku za vrijeme aparthejda.

Tada je Balašević, kako je Aleksa sam ispričao, u pozivnici primjetio da se ponavljala riječ "bijeli".


Aleksu Balaševića u Lusaki dočekao gradonačelnik, uručena mu kapa zambijske mornarnice kao počast njegovom ocu Đorđu Balaševiću. Privatna arhiva

- Znao je o čemu se radi. Pitao je da li će na ceremoniji biti i onih drugih, a onda je dobio odgovor: “Misliš oni obojeni”. Rekao je: “Ne, mislim oni ljudi”. Odbio je, naravno, da ode. Isti ti ljudi danas mene čine ovako ponosim, da odem pred njih i da budem pozvan na ovaj jedan zaista historijski prelijep čin vezan za njega. To je jednostavno on. I iz tog razloga svi mi ostajemo bez teksta šta je on ustvari i dokle njegove riječi idu – kazao je Aleksa Balašević u videu koji je sinoć objavio.

Danas ga je na aerodromu u Lusaki dočekala kapa zambijske mornarice koju mu je uručio žandar sa slikom na kojoj piše: "Žandara nema koji ne zna moj lik".

Nema iznenađenja kad je on u pitanju

To je stih iz pjesme Balaševića "Noć kad sam preplivao Dunav".

Za portal "Avaza" Aleksa Balašević je ekskluzivno poručio:

- Čitaoci "Avaza", objasnit ću vam... Sa jedne strane sam iznenađen njegovom veličinom dokle sve zaluta, sa druge strane kažem sebi: "Alo? Nema iznenađenja kad je on u pitanju...". 

Dočekao me je gradonačelnik glavnog grada Lusake Sampa Miles. Grada koji je kao nekoliko Beograda i Sarajeva, vjerujte, kad znam kakvim me povodom dočekuje osjećam se kao kod kuće. Slično kao kada nas je tadašnji, sada pokojni gradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen dočekao ispred svog grada. Pa kao i kad nas je gradonačelnik Osijeka, Kragujevca... To je moja Panonska planeta unutar ove. Velika i neopisiva čast ne samo za mene, sebe smatram prenosiocem časti, već i za sve Đoletove bistrooke širom ove planete.

"Ne mogu dragi, daleko mi..."

Da su ga pozvali prije par godina on bi laloški rekao: "Ne mogu dragi, daleko mi...", ali njegov sin kad je u pitanju njegova veličina ode da se pokloni svemu što doživljava s njim. Nažalost, mama i sestre zbog obaveze kod kuće nisu mogle da pođu sa mnom, sve je bilo nenajavljeno, ali sam svaki dan sa mamom na vezi koja se osjeća čarobno kao da je ovdje dok se sestre nadaju da će vidjeti jednom i naši novi klinci vidjeti Lusaku. 

Ovo je prvenstveno pobjeda za njegov Novi Sad, ali i za grad zahvaljujući kojem je u najtežem periodu za ovaj cijeli region postao ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda i pokazao tada svijetu da zaista nije toliko teško biti čovjek, za Sarajevo - rekao je Aleksa Balašević za "Avaz".

Đorđe Balašević bio je onaj koji je rušio granice ovih država nakon raspada Jugoslavije, bio je onaj koji je pozivao na jedinstvo bez obzira kojem narodu pripadali, bio je onaj muzičar iz Srbije koji je nakon rata došao u Sarajevo i održao danas historijski koncert. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.