POGREŠNA PRESUDA

Zvijezdi dokumentarca "Tiger King" vjerovatno će biti smanjena zatvorska kazna

Osuđen je na 22 godine zatvora 2020. godine pod optužbom za pokušaj ubistva unajmljivanjem druge osobe i zlostavljanje životinja

Džo Eksotik vjerovatno će dobiti smanjenje zatvorske kazne. Arhiva

M. B.

20.7.2021

Zvijezda netflixovog dokumentarca „Tiger King“, Džo Eksotik (Joe Exotic), vjerovatno će dobiti smanjenje zatvorske kazne koju trenutno služi zbog zlostavljanja životinja i pokušaja ubistva suparnice Kerol Beskin (Carole Baskin).

Bivši vlasnik zoološkog vrta u Oklahomi, pravog imena Žozef Alen Maldonado-Pesejdž (Joseph Allen Maldonado-Passage), osuđen je na 22 godine zatvora 2020. godine pod optužbom za pokušaj ubistva unajmljivanjem druge osobe i zlostavljanje životinja.

Presuda pogrešno izračunata

Međutim, u srijedu je vijeće od tri suca američkog Apelacionog suda u Denveru utvrdilo da mu je zatvorska kazna pogrešno izračunata prema smjernicama za odmjeravanje kazne.

Vijeće se složilo da su se dvije presude trebale tretirati kao jedna osuđujuća presuda prilikom izricanja presude, jer su obje uključivale isti cilj, ubistvo gospođe Beskin, koja vodi utočište za spašavanje velikih mačaka na Floridi, a također se pojavila u dokumentarcu na "Netflixu".

Sudije su rekle da je Maldonado-Pesejdž trebao biti osuđen na negdje između 17 i po godina i 22 godine zatvora, a ne između 22 i 27 godina.

Niži sud sada će ponovno izreći kaznu za Eksotika, a godine bi mu mogle biti skinute s kazne, iako će se 58-godišnjak vjerovatno više od deset godina biti iza rešetaka.


Pokušao dobiti Trampovo pomilovanje

Prethodno je pokrenuo neuspješnu kampanju za dobivanje pomilovanja od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), nakon što se činilo da je tadašnji predsjednikov sin Donald Tramp mlađi sugerirao da će pogurati taj potez.

Međutim, ime zvijezde „Tiger Kinga“ nije bilo na opsežnom popisu pomilovanja koje je dodijelio Tramp prije njegovog izlaska s funkcije.

Vlasnik zoološkog vrta se kasnije žalio:

- Bio sam previše nevin i previše gej da bih zaslužio pomilovanje od Trampa ... svi njegovi korumpirani prijatelji su na prvom mjestu – rekao je Eksotik.

U junu je Beskin dodijeljeno vlasništvo nad bivšim zoološkim vrtom Džoa Eksotika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.