OTPUŽEN ZA SILOVANJA

Holivudskom producentu prijeti doživotni zatvor

Vajnštajn se na jučerašnjem suđenju izjasnio da nije kriv

Harvi Vajnstin. Agencije

S. Š.

22.7.2021

Bivši holivudski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) izjasnio se u srijedu na sudu u Los Anđelesu da nije kriv za silovanja i seksualna uznemiravanja pet žena.

Harvi Vajnstin se prvi put pojavio na suđenju u Los Anđelesu, gdje su protiv njega podignute optužnice za seksualna napastovanja pet žena između 2004. i 2013. godine. Među ostalim, tereti se za silovanje, spolnu penetraciju uz upotrebu sile, a ukoliko bude osuđen, on bi mogao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu. 

Harvi Vajnstin važi za jednog od najmoćnijih osoba u Holivudu, a više od 80 žena iznijelo je optužbe protiv njega za seksualne napade koji su se dogodili posljednjih desetak godina, no samo je nekoliko slučajeva završilo na sudu.

Na suđenje je 69-godišnji Vajnstin došao u invalidskim kolicima, noseći smeđu zatvorsku uniformu, a u Los Anđeles je dovezen iz Nju Jorka. Tamo već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu za druge slučajeve silovanja i ostalih seksualnih napada.

Nakon što se putem svog advokata na jučerašnjem suđenju izjasnio da nije kriv, njemu je sud naredio da ostane u zatvoru do sljedećeg saslušanja koje će se održati 29. jula, saopćilo je okružno tužilaštvo u Los Anđelesu.

Harvi Vajnstin je suosnivač filmskog studija "Miramax" koji je proizveo brojne filmske hitove potput "Zaljubljenog Šekspira" i "Paklenog šunda", no studio je bankrotirao u martu 2018. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.