SVIJET ŠARENE LAŽE

Je li za sreću zaista potreban klik u fotošopu

Nakon Aflekovog zaljubljenog pogleda upućenog vrhunski stiliziranoj latino divi mnogo je žena pomislilo: “Jao, kad bi me neko tako pogledao”

Nives Celzijus: Sjajan odgovor. Instagram

Piše: Larisa Sarajlić - Ramović

2.8.2021

Ovih dana nemoguće je otvoriti internet-stranice, a da vas sa svih strana ne bombardiraju vijestima o ponovno obnovljenoj ljubavnoj romansi Dženifer Lopez (Jennifer, 52) i Bena Afleka (Affleck,48). Naravno, sve to uz prateće paparaco fotografije, koje više nalikuju scenama iz nekog ljubavnog blokbastera nego li privatnosti para čije su se strasti ponovo rasplamsale.




Bez bora

Benov zaljubljen pogled upućen kao vrhunski stiliziranoj latino divi ili strastveni poljubac holivudskog glumca sa Dženifer, koja u svim segmentima naprosto pršti od seksepila, kao da nam vrište: „Ovo je sve iscenirano za javnost. Ipak, mnogo je žena pomislilo: “Jao, kad bi me neko tako pogledao”.



Lopez i Aflek: Ljubav bez greške. Instagram

Da na stranu stavimo to što se u dalekom holivudskom svijetu partneri mijenjaju tom nekom brzinom rijetko viđenom u stvarnom svijetu, jer jedan se još nije kako treba oteg’o, drugi se uveliko proteg’o, zdrav razum nam nalaže da se pitamo: Kako se bogati i slavni tako lijepo vole – uvijek počešljani, naravno od bora na licu ili celulita na nogama ni traga ni glasa, kako uvijek imaju savršenu pozu za “neželjene” fotoreportere.

Odgovor, naravno, leži u zdravom ljudskom razumu - jer nije to baš tako kako izgleda. Ima tu marketinga, namještenih poza, namještenih priča, menadžmenta u pozadini…A sve to vrijeme “obični” ljudi otvorenih usta gledaju u te slike i nadaju se da će barem jednom u životu doživjeti ljubav koju mnoge holivudske zvijezde proživljavaju, barem, na godišnjem nivou.

Samouvjerena Nives. Instagram

Tako je nedavno osvanula fotografija Nives Celzijus s plaže u Tisnom, koju je jednom portalu poslao čitalac, a na kojima se vidi kako ova uspješna žena ima, zamislite - celulit.

Nakon prizemnih komentara zbog nešto narandžaste kože, samouvjerena Nives je objavila video kako bi pokazala da joj nije baš stalo do tuđih mišljenja i da celulit nije ništa strašno niti sramotno.

Karanović: Glumica uživa u životu. Agencije

Zaboga, zar je neko uopće mislio da su fotografije koje objavljuju pjevačice, glumice, influenserice ... „sirove“. Neke i jesu, ali većina nisu. Poznate ličnosti zarađuju na internetu i naravno da se koriste svim sredstvima. 

Ali, djevojke iz komšiluka zbog toga ne trebaju patiti, osjećati se manje vrijednim ili također kreirati svoj internet život kroz filter.

Za lajk više

Da se vratimo još bliže – svako u svoj mikrosvijet i među ljude koje poznajemo. Sigurno svako od nas poznaje osobe koje u stvarnosti i na društvenim mrežama baš i ne liče.

Nije malo onih koji žive za priznanje u virtuelnom svijetu i za lajk više za ono što i ne postoji. Ne treba osuđivati te osobe ili im se, ne daj Bože rugati, treba im pomoći da pokušaju shvatiti šta je ustvari život, ljubav i ljepota, a šta filter i poza.

Zbog svega toga svako malo društvene mreže preplave fotografije poznatih žena bez šminke i bez filtera. Mada i tu neke malo muljaju, ali nema veze.

Strip: Izgled nije presudan. Agencije

Pokušaji su to da se ljudi, osobito pripadnice ljepšeg pola, dozovu i da shvate da žive za sebe i zbog sebe.

Naravno, da ima i dosta žena snažnih, hrabrih i pametnih s nevjerovatnom količinom sampouzdanja. Tako glumačka diva Mirjana Karanović u 64. godini hladno objavljuje fotografije s nudističke plaže uz poruku:

-  Ljeto i sloboda! Zalazak sunca! Bez filtera i fotošopa.

Šta oslobađa

Život bez filtera i lažiranja stvarnosti oslobađa, daje kvalitetu životu i zar se čovjek ne osjeća sretnim kada se opusti, kada može biti ko ustvari jeste i kada je neka bora na licu  manje ili više nije baš smak svijeta.

Sve ovo je u svom ironičnom stilu još prije 14 godina opjevao Mile Kekin i njegovo „Hladni pivo“ u pjesmi „Sreća“:

„Što nam treba u životu,

Za tu sreću, pa na stotu?

Jedan klik u photoshopu

I već smo spremni za Europu...“

Odbile operaciju nosa

Isto kao što ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, fotošopirane fotografije slavnih osoba, jer i one imaju bore, karijes, sijede u kosi, akne, dioptriju...tako nisu istinite ni fotografije nastale u baš nezgodnom trenutku i gdje te iste osobe izgledaju toliko loše do neprepoznatljivosti.

Nije izgled presudan, što pokazuju slučajevi megauspješnih ličnosti. Tako se na početku karijere od Meril Strip (Meryl Streep, 72 ) tražilo da operira nos, ona je odbila i danas je jedna od najboljih glumica svih vremena. Slično iskustvo imala je i  muzička diva – Barbara Strejsend  (Streisand, 79). Odbila je operirati nos i nastavila raditi ono što najbolje zna - pjevati.

Prirodne i dominantne

Diktat pod svaku cijenu mlade i zategnute ruše žene koje imaju šta reći. Mahom su to ljepotice sa zavidnom karijerom i one su bukvalno pokorile crveni tepih nedavno okončanog Filmskog festivala u Kanu.

Tako je glumica Endi Mekdaul (Andie MacDowell, 63) ponosno prošetala svoje prepoznatljive kovrče i još ponosnije sijede pramenove.

I legendarna Džodi Foster (Jodie, 58) stigla je u potpuno prirodnom izdanju, dok je neodoljiva Helen Miren (Mirren, 76) bez botoksa i bilo čega umjetnog uništila konkurenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.