UPRKOS SKROMNOM BUDŽETU

Fondacija za kinematografiju donijela odluke za sufinansiranje filmskih projekata

Primljeno 69 prijava, a odlukom od punog iznosa od 1.182.000 KM odvojenog podršci filmskim projektima, podržano je devet dugometražnih igranih filmova s iznosom od 736.000 KM.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo podržača projekte. Ilustracija

N. Aj.

3.8.2021

Fondacija za kinematografiju donijela odluke po konkursima za sufinansiranje filmskih projekata i komplementarnih djelatnosti za 2021.godinu.

- U godini u kojoj Fondacija za kinematografiju raspolagala sa nikad manjim iznosom za podršku proizvodnji filmskih projekata i svim komplementarnim djelatnostima, Upravni odbor je uspio napraviti model po kojem je podržan do sada najveći broj dugometražnih filmskih projekata pretežito mladih filmskih autora i vrlo značajan broj projekata iz domena komplementarnih djelatnosti.

Manjinske produkcije

Iako se raspolagalo s vrlo skromnim budžetom koji je posljedica stanja prouzrokovanog prvenstveno pandemijom koronavirusa, realizovana je odluka da se podrži što više novih projekata u proizvodnji i komplementarnim djelatnostima prema novousvojenom poslovniku o procedurama i kriterijima dodjeli sredstava za izbor korisnika sredstava kao i poslovniku o visinama podrške za ovu godinu - piše u saopćenju Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Ističe se da je na konkurs Fondacije za sufinansiranje filmskih projekata primljeno 69 prijava, a da je odlukom od punog iznosa od 1.182.000 KM odvojenog podršci filmskim projektima, podržano je devet dugometražnih igranih filmova s ukupnim iznosom od 736.000 KM. 

Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Fondacija za kinematografiju Sarajevo

- U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma podržana su četiri projekta s 116.000 KM, dok su u kategoriji manjinskih koprodukcija također podržana 4 projekta s iznosom od 150.000 KM i to jedan igrani film iz Srbije, jedan igrani i jedan dokumentarni film iz Hrvatske i jedan igrani film iz Crne Gore.

U kategoriji kratkometražnog filma podržano je 11 projekata s ukupnim iznosom od 160.000 KM dok je u kategoriji razvoja dugometražnih filmova i razvoja projekata podržano 9 autora i 2 udruženja s iznosom od 20.000 KM - navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da je na konkurs za sufinasiranje komplementarim djelatnosti ove godine stiglo 66 prijava. 

- Kategorija sufinansiranja pravnih lica za snimanje studentskih projekata je za 3 filma dobila podršku od 4.500 KM. Za sufinansiranje zaštite, čuvanja i prezentiranja arhivske i filmske građe odvojeno je 8.000 KM za dva projekta.

Podrška komplementarnim djelatnostima

Sufinansiranje promocije bosanskohercegovačkog filma za projekte čak 22 udruženja izdvojeno je 63.500 KM, dok je u drugim oblicima sufinansiranja filmske djelatnosti dodjeljena podrška za 20 udruženja i autora sa ukupnim iznosom od 68.000 KM. Ukupan iznos potpore svim projektima u kategoriji komplementarnih djelatnosti iznosi 144.000 KM - saopćili su iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Također, čestitali su podržanim autorima, producentskim kućama i udruženjima i zaželjeli im uspješnu realizaciju filmova i projekata.

Svi zainteresovani korisnici Fondacije za kinematografiju Sarajevo i cijela BH i regionalna javnost može napraviti uvid u odluke za konkurse 2021.godine OVDJE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.