13. AVGUSTA

Film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola" otvara 27. Sarajevo Film Festival

Ovo je svojevrsno iznenađenje za publiku s obzirom na to da se govorilo da, iako je odavno završeno snimanje filma "Deset u pola", produkcijski dio neće biti završen do početka 27. izdanja SFF-a

N. Aj.

Film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola" otvara 27. SFF

Foto: SFF


Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma u petak, 13. avgusta bit će otvoren 27. Sarajevo Film Festival i to filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Belee Tara (Bele Tarra).

Oba filma su netom završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom.

Dvojica ćevabdžija

Ovo je svojevrsno iznenađenje za publiku s obzirom na to da se govorilo da, iako je odavno završeno snimanje filma "Deset u pola", produkcijski dio neće biti završen do početka 27. izdanja SFF-a.

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene. Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). 

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta”

Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja uslijed Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova. Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu. Reditelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

27. Sarajevo Film Festival trajat će do 20. avgusta 2021.

NA VRH

Podijeli članak na