OTVARA 27. SFF

Bh. oskarovac Danis Tanović ekskluzivno za "Avaz": Kako smo završili "Deset u pola"

Kada čovjek radi s profesionalcima, sve se može, kazao nam je Tanović

Tanović: Njegov film otvara 27. izdanje Sarajevo Film Festivala 13. avgusta. Arhiv

Piše: N. Aj.

4.8.2021

Početkom maja ove godine u centru Sarajeva počelo je snimanje filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića, vrhunskog reditelja i jedinog bh. oskarovca.

Krajem istog mjeseca pala je posljednja klapa ovog ostvarenja, u kojem glavne uloge tumače Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro.

Iako su se svi nadali, a novinari i pitali hoće li film premijerno biti prikazan u okviru 27. Sarajevo Film Festivala (SFF), reditelj Tanović, ali i akteri organizacije SFF-a rekli su da to neće biti moguće, s obzirom na to da postprodukcija traje mjesecima.

Međutim, kako stvari stoje, Tanović i kompletna ekipa filma napravili su upravo ono što su mislili da je nemoguće te završili ostvarenje na vrijeme. Tako je odjeknula vijest da će upravo „Deset u pola“ otvoriti ovogodišnje izdanje SFF-a 13. avgusta.

- Da, mi smo rekli da se film neće prikazati na Sarajevo Film Festivalu jer je uobičajeno da postprodukcija traje barem od četiri do šest mjeseci. Ali, kako smo poprilično brzo smontirali film, u jednom trenutku smo sjeli i rekli: „Hajde da pokušamo, ali nećemo to objavljivati“, jer nismo bili sigurni hoćemo li uspjeti - ekskluzivno je rekao za „Dnevni avaz“ reditelj Tanović.

Za ekipu s kojom je radio, ne samo onu ispred kamera već i onu iza, ima samo riječi hvale.

- Kada čovjek radi s profesionalcima, sve se može. Prije nekoliko dana smo vidjeli da ćemo uspjeti završiti film i onda smo odlučili to i najaviti. Svi smo sretni i ponosni - istakao je Tanović.

Kompletan razgovor s jedinim bh. oskarovcem Danisom Tanovićem pročitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.