UOČI PREMIJERE FILMA

Danis Tanović ekskluzivno za "Avaz": "Deset u pola" još nije gotov, nakon projekcije na SFF-u još ćemo na njemu raditi

Projekcija u „Metalcu“ je najljepši dar za reditelja, kazao je Tanović

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

6.8.2021

Tanović: Nisu bili sigurni da će uspjeti. Arhiv

Početkom maja ove godine u centru Sarajeva počelo je snimanje filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića, vrhunskog reditelja i jedinog bh. oskarovca.

Krajem istog mjeseca pala je posljednja klapa ovog ostvarenja, u kojem glavne uloge tumače Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro.

Rekordno vrijeme

Iako su se svi nadali, a novinari i pitali hoće li film premijerno biti prikazan u okviru 27. Sarajevo Film Festivala (SFF), reditelj Tanović, ali i akteri organizacije SFF-a rekli su da to neće biti moguće, s obzirom na to da postprodukcija traje mjesecima.

Međutim, kako stvari stoje, Tanović i kompletna ekipa filma napravili su upravo ono što su mislili da je nemoguće te završili ostvarenje na vrijeme. Tako je odjeknula vijest da će upravo „Deset u pola“ otvoriti ovogodišnje izdanje SFF-a 13. avgusta.

Iako je Tanović poznat kao neko ko ne govori često za medije te i da, kada to radi, govori samo s povodom, bolje od ove vijesti potpisnica ovih redova nije mogla pronaći.

- Da, mi smo rekli da se film neće prikazati na Sarajevo Film Festivalu jer je uobičajeno da postprodukcija traje barem od četiri do šest mjeseci. Ali, kako smo poprilično brzo smontirali film, u jednom trenutku smo sjeli i rekli: „Hajde da pokušamo, ali nećemo to objavljivati“, jer nismo bili sigurni hoćemo li uspjeti - ekskluzivno je rekao za „Dnevni avaz“ reditelj Tanović.

Šagolj i Tanović: Testirali kako funkcioniraju na poslovnom planu. Arhiv / SFF

Za ekipu s kojom je radio, ne samo onu ispred kamera već i onu iza, ima samo riječi hvale.

- Kada čovjek radi s profesionalcima, sve se može. Od Samira Foče, koji radi ton i koji je posao završio u veoma kratkom roku, do Brane Jakubovića, koji je uradio muziku, te svega ostalog što ide u postprodukciju, a što su producenti uspjeli završiti u rekordnom vremenu. Prije nekoliko dana smo vidjeli da ćemo uspjeti završiti film i onda smo odlučili to i najaviti. Svi smo sretni i ponosni - istakao je Tanović.

Otkrio nam je i da film nije do kraja završen.

- Još ćemo, nakon projekcije, poraditi na detaljima. Ali „Deset u pola“ je finaliziran, osim tih sitnih stvari. Nekako nam je bilo stalo da premijera filma bude na Sarajevo Film Festivalu. Za mene je najljepša projekcija ona u „Metalcu“, kada sjedim s publikom, gledam film i slušam njihove reakcije. To je najljepši dar za bilo kojeg reditelja - iskreno je rekao Tanović.

Dodao je da su se, zaista, svi potrudili.

- Radili smo i još radimo. Samir Fočo je, naprimjer, u Rovinju, već dva mjeseca radi na zvuku, nije se uspio ni okupati u moru jer radi od jutra do večeri - rekao je ponosni reditelj, koji na svakom koraku svoju Bosnu i Hercegovinu predstavlja u najboljem svjetlu.

Prijatelji i kolege

Osim „Deset u pola“, na 27. SFF-u, u kategoriji kratkog i dokumentarnog filma, premijerno će biti prikazan i film „When We Were Them“, na kojem je Tanović radio zajedno s kolegom i prijateljem Damirom Šagoljem, dobitnikom Pulicerove nagrade za fotografiju.

- Damir i ja smo tokom prve eskalacije migrantske krize bili u Bihaću, Velikoj Kladuši, Krajini. Obišli smo kampove. Vidjeli smo šta se sve dešava. Već ranije je postojala ideja da snimimo nešto zajedno i otišli smo da snimimo našom tehnikom. Zahvaljujući iskustvu, i Damirovom i mom, radu na dokumentarnim filmovima i njegovom radu kao fotografa, koji je proveo život radeći takve stvari, odlučili smo otići i snimiti. Nismo imali ni scenarij, nego smo krenuli baš otvorenog uma i raširenih ruku - rekao nam je Tanović.

Kazao je i kako je ranije znao da će upravo Šagolj biti direktor fotografije u filmu „Deset u pola“ te da je snimanje „When We Were Them“ bio i svojevrsni test kako njih dvojica zajedno funkcioniraju.

- Mi smo najbolji prijatelji dugo vremena, ali nismo radili zajedno na ovaj način. To je utjecalo na odluku da radimo taj naš projekt, da vidimo kako funkcioniramo zajedno. I funkcioniralo je, očigledno. A rezultat ćete vidjeti na SFF-u - kroz smijeh je zaključio Tanović.

Slijedi rad na seriji „Kotlina“

Krajem maja je predstavljen projekt „BH Telecoma“ povodom saradnje ove kompanije s domaćim producentskim kućama i rediteljima s kojima će u narednom periodu zajednički realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija. Za to će za tri godine uložiti 18 miliona KM.

Jedna od tri serije koje će se snimati je „Kotlina“, čiju će režiju potpisati upravo Tanović. Daleko od toga da za njega, nakon premijere „Deset u pola“, slijedi odmor. Kako je ranije i najavio, planira da početkom jeseni krene s pripremama za „Kotlinu“, da bi pred kraj jeseni počeli sa snimanjem. I to je s namjernom tempirano tako, jer su im potrebne sarajevske magle. Tada je za „Avaz“ rekao da je riječ o dramskom žanru te da je to detektivska priča.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.