EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST

Snježana Dujmić, udovica Rajka Dujmića za „Avaz“: U najtežim trenucima nije mi pomogao niko iz „Novih fosila“

Premalo je vremena prošlo da bi rana zacijelila

Snježana i Rajko Dujmić: Uspomene je smiruju. Agencije

Razgovarala: Lejla Karahmet-Pujagić

7.8.2021

Rajko Dujmić, veliki hrvatski kompozitor i bivši vođa „Novih fosila“, preminuo je 4. avgusta 2020. godine, usljed ozljeda zadobivenih u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 29. jula na području Ravne Gore, gdje je imao vikendicu.

Tužna vijest je obišla je region samo tri dana prije njegovog 66. rođendana. Jedan od najvećih muzičara na našim prostorima rođen je kao sin jedinac u Zagrebu 7. avgusta 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlota (Karlotta) bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, njega je od malena zanimala muzika.


Ogroman šok

Njegova udovica Snježana (57) tužnu godišnjicu provela je u njihovoj kući u Gorskom kotaru, u ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ otkrila nam je da li vrijeme liječi rane, kako se nosi s danima i uspomenama, kako iz njene perspektive izgleda sva priča s grupom „Novi fosili“ te kada će biti objavljen novi album s deset neobjavljenih pjesama nastalih na klaviru Rajka Dujmića i ko će sve pjevati na njemu.

- Svaki dan je neki novi dan u kojem se nadaš da će praznina biti manja. Pokušavam se naviknuti na život bez Rajka, moram ići dalje kroz život. Uspomene me nekako smire – iskrena je Dujmić.


Dujmić: Svaki dan je neki novi dan u kojem se nadaš da će praznina biti manja. Agencije

Može li se u Vašem slučaju reći da vrijeme liječi rane?

- Majka mi je umrla vrlo mlada, prije 23 godine, i danas mi jako nedostaje. Gubitak Rajka je za mene bio ogroman šok, jer sam bila sigurna da će se oporaviti od ozljeda. Kada je liječnik rekao da je mozak izgubio sve funkcije i da će ga skinuti s aparata, srušio mi se cijeli svijet. Nakon godinu dana još uvijek ponekad pomislim da ga trebam nazvati, da će doći doma, premalo je vremena prošlo da bi rana zacijelila.

Kako se osjećate danas kada čujete pjesmu koju je Vaš Rajko komponirao ili otpjevao?

- Ponekad mi je teško kada čujem neku Rajkovu pjesmu, pa se i rasplačem, ali puno mi je teže kad bude neka emisija u kojoj je Rajko ili spot na televiziji.

Izjavili ste da Vam je liječnik rekao da ste donacijom suprugovih organa spasili dva života.

- Nikada nismo razgovarali o našim željama kad jedno od nas umre. Kada je liječnik rekao da su prestale raditi sve funkcije mozga i da će ga morati skinuti s aparata, prvo sam pomislila da to nije istina, i rekla da je to nemoguće. Kada sam se smirila, prva sljedeća misao mi je bila, da li se mogu donirati organi. Kad su donirani Rajkovi bubrezi, nazvao me je liječnik i rekao da je Rajko spasio dva života. Mislim da bi svako dok je živ trebao sam odlučiti napraviti svoju donorsku karticu.


Možeš oprostiti

Šta je za Vas ljubav, da li je praštanje? Podržavali ste ga u borbi s njegovim porocima, koliko ste imali razumijevanja za sve to?

- Nema definicije ljubavi. Ako zaista nekoga iskreno voliš, ako je ljubav iskrena i duboka, onda znaš i možeš oprostiti.

Kako iz Vaše perspektive izgleda sva priča s grupom „Novi fosili“?

- Po meni su se zajednički trebali dogovoriti unutar četiri zida, iz poštovanja prema publici. „Novi fosili“ su bili institucija koju je publika cijenila i poštovala. Nema Slobodana Momčilovića - Moke koji je bio osnivač grupe, nema prve pjevačice Đurđice Barlović, nema Rajka, nema „Novih fosila“.

Da li Vam je neko od njih pomagao u najtežim trenucima?

- Nije.


Grad Sarajevo i cijela BiH su osamdesetih godina bili Rajkov stvaralački i izvođački prostor. Agencije

Da li ste zadovoljni kako Hrvatska, a i cijeli region čuva uspomenu na vrhunska djela Vašeg supruga?

- Pandemija koronavirusa nam je skroz poremetila život i nadam se da će brzo nestati, a do tada će uspomenu na Rajka čuvati njegove pjesme i publika.


Pogodila me smrt Marija Pejića

Mnogo ljudi je izgubilo život od posljedica koronavirusa. Pogodila Vas je smrt Sarajlije Marija Pejića, koji je bio Rajkov dugogodišnji prijatelj. Koliko ste imali podrške iz Sarajeva tokom teških dana, nakon suprugove smrti?

- Grad Sarajevo i cijela BiH su osamdesetih godina bili Rajkov stvaralački i izvođački prostor. Nastupao je s „Novim fosilima“ na festivalima, sarađivao s Jadrankom Stojaković, Ismetom Dervoz, napisao je pjesmu povodom dolaska pape Franje u Sarajevo. Nastupao je 17 godina na festivalu "Kao nekad pred Božić". Jedan od utemeljitelja festivala bio je Marijo Pejić, koji je preminuo u 43. godini od koronavirusa. Bio je Rajkov veliki prijatelj i njegova smrt me veoma potresla. Rajku je posthumno dodijeljen Medaljon grada Sarajeva



Album u novembru

Kada će biti objavljen novi album s deset neobjavljenih pjesama i ko će sve pjevati na njemu?

- Pjesme će se početi snimati sredinom septembra i album bi trebao izaći u novembru ove godine. Pjesme će pjevati „Srebrna krila“, Nina Badrić, Aki Rahimovski, klapa Intrade, Indira Levak, Luka Basi, Ana Rucner i Tedi Spalato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.