ZVJEZDANI KUTAK

Amra Džeko: Još nismo svjesni selidbe u Milano

OREA Art Market, čija je suosnivačica Džeko, održan proteklog vikenda u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu

Piše: Nerma Ajnadžić

17.8.2021

Treće izdanje OREA Art Marketa održano je proteklog vikenda u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Zvanicama i posjetiocima se na otvorenju obratila Amra Džeko, supruga Edina Džeke i suosnivačica i ambasadorica OREA-e, prve domaće online platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda.

Veliki transfer

Ono što je bilo drugačije u odnosu na prethodno izdanje jeste to da je ovaj put bio dvodnevni događaj, da bi se mogle ispoštovati sve sigurnosne mjere koje nalaže epidemiološka situacija. A zarada od prodaje ulaznica po simboličnoj cijeni od 2 KM namijenjena je u dobrotvorne svrhe, za podršku rada Roditeljske kuće i Udruženja za djecu oboljelu od raka.

U razgovoru za „Avaz“ Amra Džeko otkrila je koliko je ponosna što su svi izlagači, njih 58, dio OREA zajednice, ali je govorila i o planovima da posjeti Sarajevo Film Festival, kada se vraća u Rim, kako se nosi sa selidbom u Milano te o velikom transferu njenog supruga, reprezentativca Edina Džeke iz Rome u Inter, a o kojem se danima priča.





Džeko: Sve se nekako desilo iznenada. N. Ajnadžić

- Cilj nam je da se OREA poboljša. Sada brojimo više od 150 članova, što je veoma uspješan podatak, ali cilj nam je da to bude još više. Mi jesmo online platforma, to je u prvom planu, ali je veoma bitno i druženje, stvaranje intimnijeg odnosa - istakla je Džeko na početku razgovora.

Još, kaže, nije 100 posto svjesna Edinovog transfera u Inter i njihove selidbe u Milano.

- Sve se nekako desilo iznenada, a, u isto vrijeme, i očekivano. Ali pošto su se slične situacije dešavale prije dvije godine, ali i prije šest mjeseci... Jednostavno nisam htjela dopustiti da previše razmišljam o tome i bila sam koncentrirana na ova dva dana Art Marketa. Još nisam procesuirala tu informaciju - priznala je Amra.

Američki san

Kada se vrati u Rim, očekuje je još jedan životni izazov.

- Moja najstarija kćerka Sofija odselila se u Los Anđeles, tamo će studirati. Tako da prvo moram otići kod nje, da joj pomognem da se smjesti, nekih pet-šest dana. Vidjet ću koliko ću joj biti potrebna. Kada se vratim, tek ću moći misliti o Milanu. Sofija će studirati kriminologiju, veoma sam ponosna na nju. Jeste da ćemo biti udaljene devet sati vremenske razlike, ali sretna sam ipak što je to grad u kojem smo živjele zajedno i što sam ja tu živjela svoj američki san, osjetila toplinu i stvorila bitne prijateljske veze, znam da tamo uvijek mogu računati na pojedine ljude. Sretna sam što ima mogućnost da to sve proživi. A uvijek se može vratiti kući, mami - izjavila je.

Selidba u Milano planirana je za septembar. A Amra, kao i uvijek, sto posto stoji uz svog supruga, zbog čega su, između ostalog, njih dvoje odličan tim.

- Edin je već tamo i neće se vraćati. On je to htio i zadovoljan je, naravno - zaključila je Džeko.

Ponosna na SFF

Džeko je priznala da je planirala uživati u čarima Sarajevo Film Festivala (SFF), ali da ovaj put nije pronašla vremena kako bi prošetala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Planirala sam u petak navečer posjetiti SFF, ali nisam stigla. Ovaj projekt mi je bio prioritet. U ponedjeljak se vraćam u Rim. Ali moram istaknuti da sam veoma ponosna na Festival, koji je veliki projekt našeg grada i države. Usto sam i zahvalna na ovome što rade - dodala je Džeko.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.