GLUMAC I VODITELJ

Tarik Filipović za "Avaz": TV serije će "progutati" filmske nagrade

Tokom svečane ceremonije voditelj i glumac koristio svaku priliku da nasmije publiku

Tarik Filipović na SFF-u. Ai. Kauković

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

21.8.2021

Prije nekoliko večeri dodijeljene su prve nagrade „Počasno Srce Sarajeva“ za TV serije, što je novina koju je uveo Sarajevo Film Festival (SFF).


Nasmijavao publiku. Ai. Kauković

Ima argument

Iako je sve ove godine fokus bio na filmovima, direktor SFF-a Mirsad Miro Purivatra, kao i ostatak ekipe, smatrao je da je vrijeme da se pažnja posveti i serijama, formatu koji je sve popularniji među publikom.

I čini se da je to bio pravi pogodak.

Ceremoniju proglašenja dobitnika ove prestižne nagrade vodio je glumac Tarik Filipović, koji je, čim mu se ukazala prilika, nasmijavao publiku i dao veliki doprinos toj večeri.

Filipović, zajedno sa svojom prelijepom suprugom Lejlom, redovan je gost na crvenom tepihu tokom SFF-a pa su tako oboje prethodnih dana plijenili pažnju gdje god da se pojave. Ni dodjela nagrada nije bila izuzetak.

Za „Avaz“ Filipović je govorio o važnosti serija, posebno u okviru jednog festivala.

- Miro, odnosno cijela ekipa SFF-a napravila je jedan potez koji je, prema mom mišljenju, genijalan, ali i upitan samo zbog jedne stvari, koja meni nije upitna, a to je da će ova nagrada možda „progutati“ „Počasno Srce Sarajeva“ za najbolji film. Argument za to je taj da su serije u svijetu, pa i regiji, postale najgledanije. Produkcija u regiji je sve bolja, kao i serije. Ja sam bio član žirija, osim što sam bio voditelj. Moram reći da mi je stvarno teško bilo dati glas. Bilo je toliko divnih uloga i serija. Mislim da će ovo kroz godine postati, zapamtite šta kažem, najprestižnija glumačka nagrada - kazao nam je Filipović.

Na naše pitanje ima li prilikom događaja koje vodi određeni scenarij ili se oslanja na improvizaciju i smišljanje šala u datom momentu, ovaj glumac, inače rođeni Zeničanin s adresom u Zagrebu, odgovara:

- Ja najbolje funkcioniram kada nemam zadano baš sve. Hajde, neki okvir mora postojati, zna se šta ide po redu. Ali uvijek tražim dopuštenje da kažem i našalim se ako mi nešto dođe. Ali svakako mislim da imam granicu ukusa - kroz smijeh nam je rekao Filipović.

Plijene pažnju. Armin Durgut

Bez „Hilmije“

Naglasio je da ima mnogo novih projekata u planu, a da ih je većina vezana za teatar.

- Izbacili smo nekoliko predstava - „Predsjednici & ca“, „Da sam ptica“, a to je predstava s bosanskom tematikom koja će uskoro biti prikazana u Kamernom teatru 55, a tu je i moja nova monodrama „Doktor za one stvari“. U planu je još jedna serija, ali to čekamo. Nadao sam se nastavku „Konaka kod Hilmije“, ali za sada ništa od toga. Također, završavam svoj scenarij koji ću uskoro predati na natječaj za film i nadam se da će proći i da ćemo ga uskoro snimiti - otkrio nam je Filipović.

Predstavu „Predsjednici & ca“ Filipović je, kako nam je i rekao, pisao tokom pandemije koronavirusa.

- Čekali smo da se konačno otvore vrata i da krenemo s izvođenjem. Ali sada smo stigli i nadam se da nas neće zatvoriti i da će nas vidjeti publika u regiji, a ne samo u Hrvatskoj - zaključio je Filipović.


Dolaze bolja vremena

Tarik i Lejla Filipović jučer su bili kod gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, što je Filipović objavio na svom Instagram profilu. A uz zajedničku fotografiju uputio je i snažnu poruku.

- Divna energija i pozitiva ove mlade žene uljepšala nam je dan i dala za pravo razmišljati da dolaze bolja vremena, ne samo za Sarajevo nego i za onaj prostor koji “regijom” zovu… Zna što hoće, a zna i što neće (što je rijetkost), obrazovana, dobronamjerna, jednostavna, otvorena za svakoga… Uz ovakve ljude možemo stvarati normalno društvo i odgajati generacije koje neće biti zatrovane… - napisao je, između ostalog, Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.