SJEĆANJE NA VELIKANA

On je bio najveći: "Šehidski rastanak" niko nije pjevao kao on

U analima će ostati upisan veliki koncert Safeta Isovića u sarajevskoj Zetri u maju 2003.godine

Safet Isović. Arhiva

Piše: L. S. R.

2.9.2021

U pravoj hiperprodukcija sevdaha i svega vezanog za to, ime i djelo Safeta Isovića blista kao nedostižno sunce. Safet je bio muzički velikan kakav se rađa jednom u sto godina i danas, 14 godina nakon smrti, njegova raskošna muzička ostavština nije zaboravljena.

Prve pjesme koje je snimio su bile "Kad ja pođem iz Sarajeva grada" i "Kasno prođoh kraj Morića hana", koje su prvi put objavljene na Radio Sarajevu na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine . Prvi solistički koncert je održao u "Domu sindikata" u Beogradu 19. marta 1963. godine kojeg je otvorio pjesmom "Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo". Zatim su slijedile godine njegovog velikog uspjeha.

Bio je pobjednik mnogih velikih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije. Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao. 


Safet Isović. Arhiva

Vrhunac svih tih gostovanja je bio koncert u prepunoj dvorani Sidnejske opere, a tada je ušao u katalog izvođača i jedini je pjevač iz bivše Jugoslavije koji je u njoj do tada gostovao. Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz).

Njegove intrepretacije bile su spektakularne, a u analima će ostati upisan i njegov veliki koncert u sarajevskoj Zetri u maju 2003.godine

 Sevdalinka koju je radao pjevao, a nikada je nije snimio je "Na Ophođi prema Bakijama". Mnogi se slažu da "Šehidski rastanak" nikada niko nije otpjevao kao veliki Safet.

Umro je u 71. godini a ukopan je 4. septembra 2007. u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.