U TOKU SUĐENJE

Bivši modeli u Parizu svjedoče protiv "seksualnog predatora" Žeralda Marije

Nakon podnošenja tužbe o slučajevima zlostavljanja javno je ili na drugi način progovorilo petnaestak bivših modela, a sljedeće sedmice se očekuje da ih još pet napravi isto

Marija: Bivši šef najpoznatije svjetske modne agencije "Elite Model Agency". Agencije

L. K. P.

5.9.2021


Nekoliko bivših fotomodela i manekenki svjedoči ovih dana u Parizu protiv bivšeg šefa najpoznatije svjetske modne agencije "Elite Model Agency" navodeći da ih je na to potaknula Liza Brinkvort (Lisa Brinkwort), istraživačka novinarka BBC-ja koja ga je tužila za spolno zlostavljanje i silovanje.

-To me proganjalo 20 godina, rekla je u petak AFP-u Brinkvort, koja se godine 1998. infiltrirala kao model u modnu industriju da bi provela istragu o "neprikladnom seksualnom ponašanju nekih modnih agenata". Jedna od osoba koje je javno prozvala je Žerald Marija (Gerald Maria), bivši šef najpoznatije svjetske modne agencije "Elite Model Agency", koju su 1971. osnovali Džon Kazablankas (John Casablancas) i Alain Kitler (Kittler).


Marija na modnoj reviji. Agencije

Agencija je poznata po tomu što su za nju radili vrhunski supermodeli poput Naomi Kembel (Campbell), Klaudija Šifer (Claudia Schiffer) i Sindi Kraford (Cindy Crawford). Brinkvort, koja danas ima 54 godine, kaže da ju je Marija pokušao spolno napasti 1998. dok je tajno radila reportažu o spolnim zločinima u modnoj industriji.

Danas se Brinvort osjeća manje usamljeno, kada su posrijedi ovakve teme, zbog čega je podnijela tužbu protiv francuskoga "seksualnog predatora" koja je rezultirala otvaranjem istrage pariškoga državnog odvjetništva u septembru 2020. zbog "silovanja" i "seksualnog zlostavljanja", posebno nad maloljetnicama.

-Prije dvadeset godina žene su radile i bojale se gubitka posla. Ovaj put je pomogao pokret #Metoo. Bile su puno spremnije progovoriti o onome što im se dogodilo, zadovoljno kaže britanska novinarka.


Nakon podnošenja tužbe o slučajevima zlostavljanja javno je ili na drugi način progovorilo petnaestak bivših modela, a sljedeće sedmice se očekuje da ih još pet napravi isto. Neke će svjedočiti putem videokonferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.