SJEĆANJA

Godišnjica smrti Pavarotija: Bio je počasni građanin Sarajeva i veliki prijatelj BiH

Jedan od nezaboravnih trenutaka je Pavarotijeva izvedba "Miss Sarajevo" 1995. godine, sa bendom U2, posvećena Sarajevu pod opsadom

Lučano Pavaroti. AGENCIJE

S. Š.

6.9.2021

Na današnji dan, prije 14 godina, u italijanskom gradu Modena preminuo je najpoznatiji tenor 20. vijeka, Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti).

Pavarotiju pripada zasluga što je klasičnu muziku izveo van standardnih operskih dvorana, na mjesta do tada rezervisana samo za pop i rock muziku, te ostale "mainstream" muzičke žanrove.

Rođen je 12. oktobra 1935. u predgrađu Modene, na sjeveru Italije, u radničkoj porodici, od oca pekara i amaterskog tenora i majke radnice u fabrici duhana. Presudni utjecaj na njegov odabir profesije imali su njegov otac, te čuveni italijanski operski pjevač Đuzepe Di Stefano (Giuseppe Di Stefano), koji mu je bio idol.

Pavaroti je bio veliki ljubitelj fudbala i želio je biti golman, ali ga majka ubijedila da postane učitelj što je i radio nekoliko godina, ali već u 19. godini započeo je ozbiljne studije muzike.



Bono Vox i Pavaroti. AGENCIJE

Jedan od nezaboravnih trenutaka je i njegova izvedba "Miss Sarajevo" 1995. godine, sa slavnim irskim bendom U2, posvećena Sarajevu pod opsadom.

Na prijedlog tadašnje gradonačelnice Sarajeva, Pavaroti je 21. februara 2006. godine na sjednici Gradskog Vijeća proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Prema riječima Josipa Jurišića, tada zamjenika gradonačelnice Sarajeva, Pavaroti je učinio dosta za grad Sarajevo i državu BiH. 

- Tokom rata on je održavao humanitarne koncerte s Bonom Voxom, osnovao je svoju Muzičku akademiju u Mostaru, a prije 40 godina kada je bio na početku svoje umjetničke karijere pjevao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Sarajevo ima privilegiju da bude domaćin jednom takvom velikanu muzičke umjetnosti kao što je Pavaroti - kazao je tada Jurišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.