PLAVA KRV

Bila je najljepša djevojka u Jordanu, a on princ koji nikada nije trebalo da postane kralj

Bila je to ljubav na prvi pogled, a samo dva mjeseca nakon upoznavanja ovaj par je odlučio da se vjeri

AZRA

Kraljica Ranija

Foto: ARHIV


Jordanska kraljica Ranija poznata je po svojoj borbi  za osnaživanje žena u arapskom svijetu, njihovu ekonomsku nezavisnost i bolji život. Pored svog političkog uticaja, ona važi i za jednu od najljepših i najbolje stilizovanih žena sa plemićkom titulom na svijetu.

Rođena je 31. avgusta 1970. godine u Kuvajtu u porodici Palestinaca. Otac Faisal Sediki Al Jasin je bio pedijatar, a majka Ilham Jasin domaćica. Od najranijeg djetinjstva pohađala je privatnu školu Nju Ingliš u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku. 1991. godine je diplomirala, te otišla dalje na magistarske studije u Švicarsku, na ženevski Fakultet za studije biznisa.

Tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha upoznala je 1993. godine na jednoj večeri, koju je organizovala njegova sestra, princeza Aiša.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a samo dva mjeseca nakon upoznavanja ovaj par je odlučio da se vjeri. U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno “da”. Ranijom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na vjenčanju izgovorila: “Ti si dijamant koji će postati dio porodice Hašemita”.

Životnu priču omiljene kraljice pročitajte OVDJE.

NA VRH

Podijeli članak na