RAZGOVOR

Književnica Nermina Latić-Ćehić: Žena ženi treba biti drug, a ne vuk

A.K./Azra

Nermina Latić-Ćehić

Foto: Instagram


Nakon što je objavila tri potresne i probuđujuće knjige, iz pera Nermine Latić-Ćehić (31) svjetlo dana ugledala je još jedna knjiga „Snažna i sretna žena - jer ljubav nije crvene boje“, od čijeg naslova se budi bura emocija. Za samo 11 mjeseci Nermina je objavila četiri djela, od ukupno sedam ispisanih. Otkrila nam je kako je njena priča počela 2009. godine u Kantonalnoj bolnici u Bihaću i da je tada ispisala prve riječi današnjih knjiga. Svaka knjiga je svjedok jedne teške životne priče.

Rođena je u Velikoj Kladuši i majka je dviju djevojčica. U razgovoru za „Azru“ kazala je da joj najveću ljubav predstavljaju novinarstvo i life coaching. Njena pisana riječ zauzela je mjesto u mnogim knjigama, kao što su „Kladuške heroine“, „Putopis autora“ i „Jedinoj ljubavi“. Pohađa razne edukacije i seminare, a ima u planu da stekne i univerzitetsku diplomu.

U posljednjoj knjizi pišete o nasilju nad ženama. Na koji način je nastala ova knjiga i je li inspirirana nekim događajem kojem ste svjedočili?

- Često sam bila svjedok nemilim događajima kao što je nasilje u porodici. Vrlo često mi se desilo da prepoznam žrtvu nasilja samo po onim skrivenim pogledima, bez ijedne izgovorene riječi. To je posebna vrsta žena, koje u svemu čak i u osmijehu vide ljubav, iako ih uvjeravaju da one nisu stvorene za ljubav, za snove, za velike stvari koje su u biti sitnice. Kroz humanitarni rad često sam bili u kontaktu s tim ženama, što me nadahnulo da spojim svoje znanje i njihove priče te odgovorim mnogima na pitanje: „Zašto ga ne prijavi, zašto trpi?“. Onima s rubnog područja da pokažemo da postoje ustanove koje se brinu o njima. Sigurne kuće su od velike pomoći ovim ženama. Žalostilo me samo što knjigu moram naplatiti da pokrijemo troškove štampanja, htjela sam da žrtve nasilja dobiju svoje primjerke. Tu mi je pomogao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Vlada USK-a i privrednici iz Velike Kladuše osigurali su besplatne primjerke knjiga za sve sigurne kuće, te organizacije koje se bave osnaživanjem i ohrabrivanjem žrtava nasilja. To mi je bio veliki tornado u leđa, znajući da one nisu zaboravljene te da nas se tiču njihova četiri zida. Svaka moja ispisana knjiga je svjedok istinite priče.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Više o temi Azra magazin

PJEVAČICA
Nataša Bekvalac: Živim kao čergarka
NA VRH

Podijeli članak na