DIREKTOR SVEM-a

Ninoslav Verber za „Avaz“: Samo Pogorelić pristaje da svira u Sarajevu na klaviru starom 40 godina

Čujem da je prikupljanje novca za nabavku novog klavira pri kraju pa će se moja želja ipak ispuniti da, dok sam aktivan, dovedem velikane na SVEM

N. Ajnadžić

Ninoslav Verber

Foto: Arhiva


Sarajevske večeri muzike (SVEM) ove godine održavaju se po 27. put. Publika je već imala priliku uživati u muzičkim poslasticama, a tako će ostati do 8. oktobra.

Umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber ističe da ovogodišnje izdanje ponovo protječe u znaku pandemije koronavirusa.

- I ove godine smo, kao i protekle, odlučili organizirati Festival, čiju smo koncepciju prilagodili tekućim okolnostima, pomno prateći epidemiološku situaciju i dešavanja u ovome, za sve nas, izazovnom vremenu - govori Verber.

Koncert zatvaranja

Dodaje, također, da je COVID-19 utjecao na formiranje programa, utoliko što su neke koncerte koji su planirani za ovu godinu pomakli za maj 2022., a umjetnike koji su bili predviđeni lani doveli su ove godine.

- Mnogo nas veseli koncert zatvaranja 27. SVEM-a, koji je posvećen 100. godišnjici Narodnog pozorišta, a to je Gala opera, gdje ćemo, osim Sarajevske filharmonije, Hora opere Narodnog pozorišta, domaćih solista, ugostiti velike pjevače iz svijeta opere - Ivanu Lazar, Miheila Šešaberidzea (Mikheil Sheshaberidze)...

Njegova velika želja je da dovede pijaniste Denisa Matsueva,Danila Trifonova te Nikolaja Lugasnkogu u Sarajevo.

  • SVEM

    SVEM

    Foto: Plakat


Dobri umjetnici

- Ali ne možemo dovoditi velike klaviriste današnjice, jer nam je na raspolaganju klavir star 40-ak godina i jedino maestro Ivo Pogorelić pristaje da svira na njemu.

Čujem da je prikupljanje novca za nabavku novog klavira pri kraju, pa će se moja želja ipak ispuniti da, dok sam aktivan, dovedem ove velikane na SVEM - ističe Verber.

Govoreći o publici u Sarajevu, Verber ističe:

- Problem publike u Sarajevu, a to je karakteristično samo za taj grad u regiji, što morate dovoditi samo najbolja svjetska imena da bi publika došla na koncert. U ostalim gradovima publika dolazi na koncerte gdje nastupaju dobri umjetnici i orkestri izvode zanimljiva djela… Nemam racionalnog objašnjenja za to - iskren je Verber.

Više o temi Ninoslav Verber

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Komšić ljut na Merkel
NA VRH

Podijeli članak na