NA VIJEST O SMRTI

Kako je Minja Subota govorio za "Avaz": Nisam zvijezda, moj drug Čola je zvijezda

Rođeni Sarajlija preminuo u beogradskoj bolnici

Minja Subota. Arhiva

Piše: L. S. R.

17.9.2021

Legendarni itelevizijski voditelj Minja Subotapreminuo je u 82. godini života, prenose srbijanski mediji. Minja Subota je hitno prevezen u bolnicu. Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se borio već duže vrijeme. Ostat će upamćen po kultnoj dječijoj emisiji muzički tobogan.

Milan Subota Minja rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine i često je to isticao u intervjuima koje je davao za "Avaz".

- Osjećam se kao mladić. Stalno sam na putovanjima. Sad treba da idem u Kopenhagen, a volio bih da dođem u Sarajevo što prije, u moj rodni grad. Ustvari, odmaram dok radim – izjavio je Subota prije tri godine.



Minja Subota u Sarajevu. Arhiva

Prisjetio se tada i emisije „Muzički tobogan“, koju je radio 20 godina, te je istakao da sve muzičke zagonetke koje su se tada postavljale djeci mogu i danas.

- Sve te pjesme današnja djeca pjevaju i znaju - „Bijelo dugme“, Čola, Kemal Monteno, „Indexi“, Oliver Dragojević... A to nam govori da smo tada pisali dobru muziku koja traje i trajat će. Napravio sam velike šou programe u onim vremenima, sve je to veliko iskustvo. Kad stvaraš nešto za djecu, kojoj sam posvetio najveći dio stvaralaštva, meni to nikad nije bio biznis, nego zadovoljstvo. To vas, jednostavno, nosi. Osim toga, nikada se ne nerviram, osim kada nešto ne uspijem završiti, a htio sam. Inače sam uvijek raspoložen i okružen divnim svijetom koji me podržava, razumije... – kazao je Subota.

O godinama tada nije razmišljao.

- Ako se dobro osjećate i stvarate to što želite, ako sve teče dobro i okruženi ste divnim prijateljima, onda ste sretan čovjek. Nisam zvijezda, moj drug Čola je zvijezda. Ja sam samo prijatelj generacija koje su rasle uz mene - ističe Subota.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.