SJEĆANJE NA LEGENDU

Sarajevo ljubavi moja: Da je živ Kemal Monteno bi danas proslavio 73. rođendan

Njegov otac Osvaldo Monteno bio je italijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu mamu, Bahriju

Kemal Monteno bi danas napunio 73. godine. ARHIV

Piše: S. Š.

17.9.2021

Na današnji dan, 17. septembra 1948. godine, u Sarajevu je rođen Kemal Monteno, jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima.

Monteno je na sebi svojstven način spajao bosansku sevdalinku i talijansku kanconu, a njegove su pjesme uvijek bile pitke i jedinstvene.

Njegov otac Osvaldo Monteno bio je italijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu mamu, Bahriju, te je zbog te ljubavi odlučio ostati u Jugoslaviji.


Monteno iz mlađih dana. ARHIV

Neke od najpoznatijih pjesama poput "Dušo moja", "Jedne noći u decembru", "Šta sam skrivio" i "Sinoć nisi bila tu" napisao je na kutijama cigareta dok je služio vojsku.

Pjesma „Sarajevo, ljubavi moja“ koja je postala svojevrsna himna grada, nastala je 1976. godine, a inicijator joj je bio sam Monteno.

Popularni Kemo je napisao muziku za pjesmu, osmislio upečatljivi naslov, dok je stihove koje će pamtiti generacije napisao slikar, karikaturista i pisac Alija Hafizović.

Pjesma je na 10. festivalu „Vaš šlager sezone“ Montenu i Hafizoviću donijela nagrade i otisnula se na put uspjeha koji traje i danas.


Monteno: Spajao bosansku sevdalinku i talijansku kanconu. ARHIV

Uvijek vedar i nasmijan, Monteno je i u periodu kada je već bio bolestan, pričao viceve i trudio se zabaviti sagovornike. Često je bilo i trenutaka u kojim bi se zagledao u daljinu i otvorio dušu.

- Nećete vjerovati, mene vam je danas strah. Svaki puta kad izađem na pozornicu, tresem se. Prije sam znao da imam 19 godina, pa i ako nešto pogriješim, ima vremena da ispravim. Sad više nemam pravo pogriješiti. Ima pjesma Duška Trifunovića koja kaže da ljudi kad sve znaju o tebi nemaš više ništa novo za dati. Ja vam postojanje na muzičkoj sceni gledam kao da plivam u moru, držim se na nekoj dasci – kazao je Monteno u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu. Na komemoraciji u Sarajevu prisustvovali su brojni muzičari iz BiH i regije, a na posljednji pozdrav ispraćen je uz stihove pjesme “Sarajevo, ljubavi moja”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.