EKSKLUZIV

Mladen Vojičić Tifa za "Avaz": Politička situacija u BiH je dno dna, kako ih nije stid

Niko ne piše da je prvi koncert u opkoljenom Sarajevu uradila moja malenkost, kada sam prikupio 12.000 maraka za ortopedska pomagala

Mladen Vojičić Tifa. Avaz

Razgovarala: Larisa Sarajlić - Ramović

21.9.2021

Mladen Vojičić Tifa (61 )ovih dana renovira stan, no napravio je pauzu zbog intervjua za „Avaz“. Sarajlija, rok-legenda, jedan od najboljih pjevača na ovim prostorima, veliki emotivac, iskren čovjek i, kako sam ističe, bez dlake na jeziku, u ekskluzivnom intervjuu za naš list veoma otvoreno je govorio o povratku na binu, situaciji u Bosni i Hercegovini - u kojoj je bio kad je bilo najteže - odnosu s Alenom Islamovićem, svojim mačkama...

Krenuli smo od koncerta s „Bijelim dugmetom“.


Suzbiti redove

-  Imali smo, nakon ublažavanja korona mjera, već nekoliko nastupa s „Bijelim dugmetom“. Menadžment radi na planiranju narednih koncerata. Goran Bregović, mimo „Dugmeta“, radi sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane. Nastupi koje smo imali ljetos bili su dupke puni i ljudi su bili zadovoljni. Nadam se da ćemo nastaviti sa svirkama - kaže Tifa.

Da Vas pitam lokalpatriotski - ima li nešto u planu za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu?

- Volio bih, ali prije toga bismo morali suzbiti redove. Imam dobar bend, ali ne bih da sada otkrivam imena, a sve su poznati ljudi. No, o tom potom. Volio bih, ali vidite kakva je situacija ovdje. Vladaju neko beznađe i letargija, nikome nije dobro.

Šta nam se to dešava?

- Ko ne voli život, ko ne voli hedonizam? Ali moramo biti u realnim gabaritima. Neće nam niko pomoći ako ne pomognemo sami sebi. Svakog dana nađi nešto lijepo i tako sebi osmisli život u ovoj, po bilo kojem pitanju, neimaštini.

Kako Vi sebi osmišljavate život?

- Ima dva mačka. Kada sam ih doveo, imali su po 22 dana. Veterinar mi je, kada ih je vidio, rekao: „Dabogda, Tifa.“ Ja mu kažem: “Nemoj da ja sad ’guglam’, nego mi reci šta treba da radim.“ Na kraju je pobijedila ljubav. U oktobru će biti godina kako su kod mene. Ja se zezam - dva Srbina u Federaciji, išao sam u jedan manastir, tamo sam ih našao.

Pratite li političku situaciju u BiH?

- Samo ću reći da je to dno dna, pa kako ih, svakog ponaosob, više nije stid. I koliko god pošteni novinari izvještavali, njih savršeno boli k**** i j*** se njima. A narod k’o narod...Najgore mi je kada kažu: „Kakav god da je, naš je“, nebitno kojoj konfesiji pripada.


Bolje sutra

Vjerujete li u BiH, hoće li opstati?

- Ja sam vječiti optmista, a vjerovat ću onog trenutka kada damo jednom čovjeku vlast u ruke, bez obzira kojoj konfesiji pripada. Vidjeli ste kako su me vrlo lako prozvali i četnikom i izdajicom. Kada sam u ratu hodao sarajevskim ulicama, ne znajući hoću li ostati živ, sve je bilo dobro. Ne tražim ništa od ovoga grada, samo neka me ostave na miru. Niko ne piše da je prvi koncert u opkoljenom Sarajevu uradila moja malenkost, kada sam prikupio 12.000 maraka za ortopedska pomagala za djecu... Ne piše se o tome da sam napravio pjesmu „U bolje sutra ćemo poć’“...

Nije dao gospodin Purivatra da se na Sarajevo Film Festivalu (SFF), prije dvije godine prikaže, moj dokumentarni film. Vjerovatno mu nisam simpatičan. Da sam možda Faik ili Reuf... Sram da ih bude



Ko je napisao "Grbavicu"

Mladen Vojičić Tifa. Avaz

Posljednjih dana obilježavala se 100. godišnjica Željezničara pa se, shodno tome, na svakom uglu mogla čuti „Grbavica“ u Tifinoj fenomenalnoj izvedbi. No, malo ko zna ko je napisao ovu pjesmu.

- „Grbavicu“ je napisao Dragan Jokić, koji sada živi u Beogradu. On je napisao tekst, muziku je napravio Mustafa Čizmić, a moja malenkost ju je otpjevala.

Jokić je živio u Sarajevu, na Baščaršiji je držao kafić „Had“.

Svirao je u nekoliko bendova, a napisao je, među ostalim, i pjesmu „Na morskome plavom žalu“ iz filma „Sjećaš li se Doli Bel“.

Alen i ja smo udobrim odnosima

Svako malo se u medijima pojavi priča o neslaganju između Alena Islamovića i Vas.

- To je apsolutno netačno. Alen i ja smo u dobrim odnosima. Poslije Budve, mi smo „zdravo za zdravo“, vidimo se na bini... Sada na Ušću, nema apsolutno veze s onim što su pisali. Jedino što se desilo, pa je neko pogrešno protumačio - na samom početku koncerta, kada Goran nije znao odakle ide pjesma, ja sam poludio i kazao: „U p***u materinu.“ To nije bilo upućeno ni njemu niti bilo kome, nego općenito.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.