PLAVA KRV

Danska kraljica našla novi posao u 81. godini

Premijera filma „Ehrengard“, koji je snimljen po romanu iz 1962. godine slavne danske autorice Karen Bliksen (Blixen), očekuje se 2023.

Kraljica Margareta: Vrsna slikarica i ilustratorica. Agencije

Piše: L. Karahmet-Pujagić

26.9.2021

Da se u svijetu filma dešavaju neobične stvari, je općepoznato i očekivano, ovaj put dansku kraljicu Margaretu II (Margrethe) angažirao je Netflix kao scenografkinju za predstojeći film.

Tako je kraljica u 81. godini pronašla novi posao i uljepšala svoj kraljevski životopis.


Stidni princ

Premijera filma „Ehrengard“, koji je snimljen po romanu iz 1962. godine slavne danske autorice Karen Bliksen (Blixen), očekuje se 2023. godine.

Priča ima i kraljevske elemente, naime radi se o samozvanom stručnjaku za ljubav kojeg je kraljevska porodica angažirala da pomogne njihovom stidnom princu da postane nasljednik trona. Međutim, plan se izjalovi kada se rodi dijete začeto izvan braka.

- Kraljica je za tu priliku stvorila fantastične dekupaže, a oni će biti dominantna značajka cjelokupnog scenografskog izraza filma - rekao je redatelj filma Bil August (Bille).

Kraljica Margaret je priznala da je veliki fan romana Karen Bliksen.

- Oduvijek su me fascinirali njeni romani, svojim pričama, maštom i svjetovima i jako sam sretan što sam dio ovog projekta. Pokušala sam protumačiti autoricin fantastični svemir u stvaranju dekupaža i kostima i radujem se što ću u ovom filmu vidjeti kako se oživljava priča o Ehrengardu - rekla je kraljica Margaret.


Kraljica je za tu priliku stvorila fantastične dekupaže. Agencije

Danski balet

Danska kraljica je na prijesto stupila davne 1972. godine, a inače je vrhovni komandant odbrambenih snaga zemlje, također, može da se pohvali umjetničkom karijerom.

Ona je inače vrsna slikarica i ilustratorica, a njeni su crteži korišteni za danska izdanja „Gospodara prstenova“ ranih 1970-ih, i to pod pseudonimom. Dizajnirala je i kostime za Kraljevski danski balet kao i neke od danskih filmova i TV emisija. Ilustrirala je 2000. i zbirku poezije koju je uredio njen suprug.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.