PRIČA O LEGENDI

Silvana Armenulić: Živjela je kratko, a iza nje su ostale brojne misterije

Je li Toma Zdravković bio zaljubljen u ljepoticu pravog imena Zilha Bajraktarević, a šta joj je rekla Baba Vanga

Silvana Armenulić. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović

4.10.2021

Punih 45 godina od smrti Silvane Armenulić navršit će se 10. oktobra. Život ljepotice iz Doboja, koja je rođena kao Zilha Bajraktarević, mogao bi poslužiti za filmski scenarij. Živjela je kratko, tek 37 godina, ali nikada nije zaboravljena.



Holivudski san

Poginula je u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila na autoputu Beograd – Niš. U Fordu Granada, koji je nezaboravnu pjevačicu odvezao u smrt, poginuli su i Silvanina trudna sestra, također pjevačica, Mirjana Bajraktarević, pravog imena Mirsada, te violinista Rade Jašarević. Vraćali su se s koncerta iz Aleksandrovca i u jednom trenutku Jašarević je pao u dijabetičku komu, a nije ni znao da je bio dijabetičar. Silvana je spavala na zadnjem sjedištu, a Mirjana je sjedila na mjestu suvozača.

Sve ove godine veo misterije nadvijen je nad tragedijom Silvane Armenulić. Navodno je dva mjeseca prije smrti koncert u Bugarskoj iskoristila za posjetu čuvenoj Babi Vangi. A slijepa vidovnjakinja ju je, navodno, dočekala riječima: ”Ne želim s tobom razgovarati. Ne sada. Idi i vrati se kroz tri mjeseca...” A kada je pjevačica već bila na vratima, Baba Vanga je dodala: “Čekaj, ustvari, nećeš moći doći. Idi, idi! A, ako budeš mogla, dođi!”

Silvana je živjela svoj holivudski san - iz bosanske provincije vinula se u zvijezde i tu ostala. Bila je udata za Radmila Armenulića. On je tada bio teniserska zvijezda. Njihovu sreću krunisala je kćerka Gordana. Ona danas ima 57 godina i profesorica je matematike u jednoj beogradskoj školi.


Susret s Tomom

Toma Zdravković i Silvana Armenulić. Arhiva


Silvanino ime spominje se često u kontekstu filmskog hita „Toma“, koji sedmicama puni kinodvorane u regionu. Urbana je legenda da je Silvana na klupi našla izgladnjelog i promrzlog mladića. Prišla mu je, a on joj je rekao da se zove Toma Zdravković i da voli pjevati.

Povela ga je na svoj nastup, a u jednom trenutku mu je dala i mikrofon. Toma je zapjevao, a ostalo je historija...

Tomina supruga Gordana Zdravković kazala je i da pretpostavlja da je njen suprug bio zaljubljen u Silvanu, ali da to nikada nikome nije rekao.

- Među njima je postojalo veliko prijateljstvo, ali ona je za njega bila nedostižna. Vjerujem da nikada nije imao hrabrosti ni da joj kaže da je voli. Kada je poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog - ispričala je ona, a prenose mediji u Srbiji.

No, Radmilo je razočaran filmom “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića i smatra da je totalni promašaj. Film, doduše, još nije ni gledao.

- Čuo sam razne kritike i na osnovu toga mogu da kažem da je totalni promašaj. Dijelovi koji se tiču moje pokojne supruge su netačni. Taj dio u kom smo predstavljeni Silvana i ja nije prikazan na pravi način. Da me Bjelogrlić pozvao, dao bih mu vjerodostojne snimke na kojima se vidi da je Silvana bila sretna i uvijek nasmijana žena, a ne tužna i sjetna. Imala je crnu kosu, a ne plavu. O tom zaljubljivanju i njihovom izmišljenom odnosu da ne pričam. Bjelogrlić je promašio. Detaljno ću moći da kažem kada film budem pogledao od početka do kraja, dotad ne mogu da kažem ništa više - objasnio je Armenulić.


Treće od desetero djece


Zilha, koja će kasnije postati Silvana, bila je treće od desetero djece Hajrije i Mehmeda Bajraktarevića. Otac je sa svojom poslastičarskom plaćom hranio porodicu.

Kao dijete, oboljela je od tada smrtonosne difterije i samo je čudom uspjela preživjeti, ali njen mlađi brat Hajrudin nije.

Sa 16 godina Zilha je otišla kod tetke u Sarajevo i počela da pjeva. U ozbiljne pjevačke vode uplovila je kada ju je čuo legendarni harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo. Umjetničko ime uzela je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.