OČARANA GLUMICOM

Ko je bila italijanska filmska diva kojoj je Silvana Armenulić "ukrala" ime

Silvana Mangano bila je senzualna ljepotica i velika zvijezda poslijeratne Evrope, rame uz rame sa Sofijom Loren i Đinom Lolobriđidom

Silvana pravog imena Zilhu Bajraktarević. Agencije

L. K. P.

14.10.2021

"Kakvo ti je to ime "Silvana"?, pita mladi Toma Zdravković u filmu "Toma" pjevačicu iz Bosne koja je u Jugoslaviji već bila slavna. Ona mu priča o Silvani Mangano, italijanskoj filmskoj divi koja je inspirisala Zilhu Bajraktarević da sama postane Silvana.

Tek godinama kasnije brak sa Radmilom Armenulićem donio joj je i prezime po kome je danas pamtimo. Nije samo Toma taj koji nije čuo za magično lijepu Silvanu Mangano i većina publike, bar one mlađe, dijele njegovu zbunjenost.


Silvana Mangano bila je senzualna ljepotica i velika zvijezda poslijeratne Evrope. Agencije

Silvana Mangano bila je senzualna ljepotica i velika zvijezda poslijeratne Evrope, rame uz rame sa Sofijom Loren i Đinom Lolobriđidom (Gina Lollobrigida). Iako nikada nije doživjela svjetsku slavu poput svoje dvije kolegice, ona je tokom karijere snimila čak 34 filma.


U svijet šoubiznisa ušla je kao 16-godišnja djevojka kada je na takmičenju ljepotu izabrana za Miss Rima. To joj je otvorila vrata filmske industrije, a samo dvije godine kasnije, 1949., snima hit ostvarenje "Bitter Rice".


Nakon ovog filma Silvana je bila preplavljena ponudama iz Holivuda i Londona, ali ih je sve odbila kako bi se udala za filmskog producenta Dina De Laurentisa, premda tek nakon šeste prosidbe. Bila je misteriozna i neuhvatljiva, a te njene osobine su donekle i obilježile njihov brak i donijele im određene trzavice. To je svojevremno potvrdila i njihova kćerka Veronika, bacivši sjenku na veliku karijeru svog oca, izjavivši da je "možda pokazivao neke znake nasilja jer je dozvolio da dođe u stanje psihološke neravnoteže".



Silvana istakla je da joj nije bilo sasvim prijatno u ulogama ljepotica na velikom platnu. Agencije

No, Silvana i Dino su ipak proveli duge 34 godine zajedno prije nego što su se rastali 1983. godine. Dobili su četvero djece.


Nakon vjenčanja Silvana se jedno vrijeme posvetila vaspitanju djece i porodici, a tek na nagovor supruga i porodice ponovo se posvetila glumi. Ova dama je izbjegavala publicitet i nije voljela da se pojavljuje na filmskim festivalima i konferencijama za novinare, a u intervjuima je uvijek bila suzdržana kada je riječ o privatnom životu, te je odgovarala samo na pitanja koja se tiču njenih uloga.


Uprkos tome što je smatrana izvanrednom ljepoticom i imala titulu svojevrsnog seks simbola, sama Silvana istakla je da joj nije bilo sasvim prijatno u ulogama ljepotica na velikom platnu.



Silvana i Dino. Agencije

Mangano je pred kraj karijere priznala da gluma, iako joj je posvetila život, nije bila njena strast.


Silvana je posljednje godine života provela u Madridu gde je živjela sa najmlađom kćerkom, koja je bila udata za španskog reditelja. Preminula je u decembru 1989. u 59. godini od posljedica raka pluća.


Ostala je zapamćena kao jedna od omiljenih glumica italijanske publike, supruga čovjeka koji je oblikovao italijansku kinematografiju i nesretna majka mladića koji je tragično poginuo na vrhuncu karijere. Ne dešava se često da život glumice nadmaši priču iz njenih filmova, ali se Silvani Mangano to definitivno desilo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.