SVJETSKI DAN BALETA

Edina Papo za "Avaz": Šta me sve boli na današnji praznik

Malo se prema baletnoj umjetnosti ponašamo kao prema nečemu što je lako i jeftino, kaže Papo

Edina Papo. Arhiva

Piše: L. S. R.

19.10.2021

Za Edinu Papo, prvo ime bh. baleta, danas je poseban praznik, jer se obilježava Svjetski Dan baleta. Ona podsjeća na ovaj dan, kako kaže, da se ne zaboravi na tu predivnu umjetnost. 

- Prije svega, da ne zaboravimo na naše drage umjetnike, koji su prije 71 godinu osnovali profesionalni ansambl baleta u Sarajevu, od koji su još neki živi, a neki, nažalost, nisu - kaže Papo za portal "Avaza".

Ona ističe da se u našoj zemlji malo pažnje posvećuje ovom prazniku. 

- Istina, tek 2014. godine ustanovljen je svjestki Dan baleta u smislu klasičnog baleta, jer imamo 29. april kao Dan plesa. Umjetnici baleta su nekada bili značajni članovi našeg društva, bili su zvijezde naslovnih stranica novina, uvaženi članovi pozorišta... Danas je sve drugačije. Ima i razloga za to, mi smo prošli stravičnu apokalipsu rata, ali bez obzira umjetnost je ta koja nas održava, koja jednu naciju čini nacijom - govori Papo. 


Edina Papo. Arhiva

Naglašava kako smo zapustili umjetnost baleta i u obrazovnom i u profesionalnom smislu.

- Balet je veoma specifična i ozbiljna umjetnost. Malo se prema njoj ponašamo kao prema nečemu što je lako i jeftino. Kad čujem da kažu da je to samo ples... Bojim se da ljudi ne razumiju koliko u toj toj umjetnosti ima odricanja, u smislu školovanja, nadogradnje vještina. To me malo boli, ali valjda će doći neka bolja vremena - poručuje Papo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.