SVJETSKA, A NAŠA

Dizajnerica Soraja Ćehić za "Avaz": Kako su me pronašli evrovizijski pobjednici

Članovi grupe „Maneskin“ puni su ideja i zaista im je stalo da ostanu dosljedni svojoj viziji. Nisu marionete industrije, što je rijetkost u današnje vrijeme

Soraja Ćehić kreirala scenografiju za spot grupe „Maneskin“. Instagram

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

26.10.2021

Bosanskohercegovačka dizajnerica Soraja Ćehić, koja trenutno živi i radi u Rimu, kreirala je scenografiju za novi spot ovogodišnjih pobjednika Eurosonga, italijanske grupe „Maneskin“ za pjesmu „Mammamia“.






Brza saradnja

Saradnja s imenima iz svijeta mode kakva su Džon Galijano (John Galliano), Jurgen Teler (Jurgen Teller), Adrijana Lima, Kendal Džener (Kendall Jenner), Gvendolin Kristi (Gwendolin Christie), Điđi Hadid (Gigi), poslovna su svakodnevica naše dizajnerice.


Nakon stjecanja zvanja diplomirane inžinjerke arhitekture, radila je kao dizajnerica interijera, da bi potom uplovila u modne vode. Tako je danas Ćehić set-dizajnerica popularnim brendovima, kao što su „Gucci“, „Prada“, „Armani“, „Chanel“, „Versace“…



Za Damijana Davida i njegove kolege iz benda ima samo riječi hvale. Agencije

- Dobila sam poziv od produkcijske kuće „THINK|Cattleya“ za snimanje spota. Oni su me kontaktirali putem moje stranice www.sorajacehic.com. Menadžerstvo benda i ja pristali smo na saradnju vrlo brzo nakon što nas je spojila produkcijska kuća - rekla je Ćehić u razgovoru za „Avaz“ i otkrila kakva je atmosfera vladala na setu, ko je imao glavnu riječ i kako je bilo sarađivati s članovima grupe „Maneskin“.

Za Damijana Davida i njegove kolege iz benda ima samo riječi hvale. Kaže da znaju šta žele, a šta ne.




- Nisu marionete industrije, što je rijetkost u današnje vrijeme. Lijepo je to vidjeti kod mladih ljudi, da imaju svoj stav, puni su ideja i zaista im je stalo da ostanu dosljedni svojoj viziji - izjavila je Ćehić.




Potpuna sloboda

Dobila je potpunu slobodu i povjerenje benda da će scenografija pratiti nit njihove vizije.


- Osjećala sam se kao da sam dobila priliku da dizajniram izgled scenografije za jedan film Kventina Tarantina (Quentin). Naš zajednički rad sjedinio se u krajnji rezultat nadanog i nenadanog napora. Sve ideje bile su odgovorno raspoređene. Bend je imao potpunu slobodu u umjetničkom izražavanju - dodala je bh. dizajnerica.


Soraja Ćehić rođena je i odrasla u umjetničkoj porodici, dijelom u Njemačkoj, a dijelom u Mostaru, koji je odigrao značajnu ulogu kako u njenom privatnom tako i u profesionalnom životu. Mostar smatra svojim utočištem, gdje svoju dušu napuni prirodnim i kulturološkim ljepotama, a to je tek u potpunosti shvatila nakon što je obišla svijet.




Poziv u Rim

Po završetku studija arhitekture, Soraja se najviše bavila dizajnom interijera. Nakon što je na izložbi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine upoznala Italijane iz svoje branše, među kojima se nekolicina bavila i set-dizajnom, predstavila im je svoj dotadašnji rad i ubrzo je pozvana na probni rad u Rim.


- Prvi veliki angažman dobila sam u Rimu, za „Gucci“, a nakon što sam se dokazala kao vrijedna članica ekipe, otvorila su mi se mnoga vrata - otkrila je Ćehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.