AMERIČKA POLICIJA

Ubistvo Haline Hačins: Hoće li biti podignuta optužnica zbog pucnjave na snimanju filma "Rust"

Utvrdit ćemo kako se tačno ovo desilo, rekao je šerif Mendoza

Press konferencija tužiteljice i šerifa. Agencije

L. S. R.

28.10.2021

Postoji mogućnost da će biti podignuta optužnica zbog pucnjave na snimanju filma "Rust" u Novom Meksiku, kada je glumac Alek Boldvin (Alec Baldwin,63) nehotice ubio direktoricu fotografije  Halinu Hačins (Halyna Hutchins) i ranio reditelja filma Džoela Souzu (Joel), saopćila je američka policija.

- Sve opcije su na stolu. Niko nije isključen i ovom trenutku - rekla je okružna tužiteljica  Meri Karmak- Altvis (Mary Carmack-Altwies) o mogućem podizanju optužnice, prenosi BBC.

Istražitelji su kazali i da su postojali „neki propusti“ kada se radilo o bezbjednosti na snimanju filma.

Predstavljajući prve nalaze iz istrage, okružni šerif Santa Fea Adan Mendoza je rekao da su sumnjali da je na snimanju bilo još pravih metaka koji su pronađeni.

- Utvrđujemo kako su se oni našli tamo, zašto su bili tamo, jer nisu smjeli da budu tamo - ustvrdio je Mendoza.



Halina Hačins. Agencije

On je dodao da je policija do sada prikupila 600 dokaza, uključujući tri komada vatrenog oružja i 500 metaka.

- Mislim da su činjenice jasne – oružje je predato gospodinu Boldvinu. Oružje je bilo funkcionalno i ispaljen je pravi metak koji je ubio gospođu Hačins i ranio gospodina Souzu - rekao je šerif.

Potvrdio je i da su dvoje ljudi, pomoćnik reditelja Dejv Hals (Dave Halss) i oružararka Hana Gutirez-Rid (Hannah Gutierrez-Reed), rukovalo pištoljem Colt 45, prije nego što je Boldvin ispalio smrtonosni hitac.

Hals je rekao istražiteljima da nije provjerio sve metke u pištolju prije nego što ga je dao glumcu. On je, prije nego što je predao pištolj Boldvinu, rekao da je bezbjedan.

U međuvremenu, Guterez-Rid rekla je istražiteljima da je oružje bilo osigurano prije pucnjave, ali ne i municija. Dodala je da se oružje uobičajeno drži u sefu, kojem pristup ima samo nekoliko ljudi.

- Utvrdit ćemo kako se tačno ovo desilo i da li je trebalo da znaju da je u oružju bila prava municija - rekao je šerif Mendoza.

Baldvin i producenti filma angažirali su privatnu pravnu kancelariju da sprovede istragu o okolnostima pucnjave, a nekoliko pravnih stručnjaka smatraju da je malo vjerovatno da će protiv Boldvina biti podignuta optužnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.