SUDSKA ODLUKA

2,5 miliona odštete zbog objavljivanja fotografija nesreće Kobija Brajanta

Policajci i vatrogasci iz okruga Los Angđelesa snimali su scene nesreće i žrtve mobitelima i dijelili ih s drugim osobama zbog čega je ubrzo izbio skandal

Kobi Brajant s kćerkom. Agencije

L. S. R.

3.11.2021

Dvije porodice, čiji su članovi poginuli u padu helikoptera u kojem je život izgubio i američki košarkaš Kobi Brajant (Kobe Bryant)u januaru 2020., dobit će 2,5 miliona dolara odštete zbog ilegalnog dijeljenja fotografija s mjesta nesreće.

Sporazum o odšteti objavljen u utorak ne odnosi se na udovicu košarkaške zvijezde, koja je podnijela tužbu protiv neovlaštenog dijeljenja fotografija.

Kobi Brajant, njegova 13-godišnja kćerka i još sedam osoba poginulo je u padu helikoptera 26. januara 2020. zapadno od Los Anđelesa.


Vanesa i Kobi Brajant. Agencije

Jedine osobe koje su imale pravo fotografirati mjesto katastrofe bili su istražitelji agencije zadužene za sigurnost prijevoza (NTSB) i službenici pravosudne medicine.

No, policajci i vatrogasci iz okruga Los Angđelesa snimali su scene nesreće i žrtve mobitelima i dijelili ih s drugim osobama zbog čega je ubrzo izbio skandal.

Porodice žrtava podnijele su tužbu protiv lokalnih vlasti zbog nezakonita dijeljenja fotografija.

Advokati koji su zastupali okrug Los Anđečes preporučili su u izvještaju da se postigne sporazum s porodicama kako bi se izbjegao nastavak sudskog procesa koji je već koštao 1,3 miliona dolara.

Ročište u sudskom postupku koji je pokrenula Vanesa Brajant (Vannessa), supruga Kobija Brajanta, zakazano je za februar 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.