KO TO TAMO (NE) PJEVA

"Sevdah u Lisinskom" u Zagrebu 16. put, u Sarajevu još nikad: Mi smo skloni sve svoje nipodaštavati

Sve ove godine sam pokušavao ovaj koncert organizirati u BiH, ali još nikad nisam naišao na interes, ističe Kašljević

Sa jednog od ranijih "Sevdaha u Lisinskom". Avaz

Piše: L. Sarajlić-Ramović

4.11.2021

Tradicionalna manifestacija "Sevdah u Lisinskom" bit će održana 15. novembra u Zagrebu. U prestižnoj koncertnoj dvorani muzičke bh. bisere prezentirat će Hanka Paldum, Nedžad Salković, Esad Kovačević, Alma Subašić, Ibro Bublin, Azra Husarkić, Ivan Jelić, Izeta Milišić i drugi.

U hrvatskoj prijestonici pjevat će se  "Žute dunje", Tebi majko misli lete", "Emina", "Ne klepeći nanulama", "Čudna jada od Mostara grada", "S one strane Plive", "Lijepi li su mostarski dućani", "Moj dilbere", "Snijeg pade na behar na voće", "Kad ja pođoh na Bembašu", "Vino piju age Sarajlije"...

Bit će to 16. put da se sevdah pjeva u "Lisinskom", i svaki put ulaznice su bile rasprodate danima ranije.  Ovaj muzički projekt, koji njeguje bh. muzičko blago, Beograd je oduševio pet puta, a tradicionalne bh. pjesme pjevale su se u Slavonskom Brodu, Rijeci, Zadru, Splitu... Ali, nikada u Sarajevu, nikada nigdje u BiH.

Kroz sve ove godine u projektu "Sevdah u Lisinskom" pjevale su zvijezde poput Halida Bešlića, Harija Mata Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića, Biljane Krstić...



Plakat koncerta. Promo

0Producent i idejni tvorac ovog projekta Tomislav Kašljević za portal "Avaza" kaže da bi on tako rado ovu muzičku priču upriličio u Bosni i Hercegovini.

- Volio bih "Sevdah" organizirati u mojoj Zenici, Sarajevu, Tuzli... Sve ove godine sam pokušavao, ali još nikad nisam naišao na interes. Sve je to na nekom amaterskom nivou... Mi smo skloni sve svoje nipodaštavati. Uvijek nam je tuđe bolje i ljepše. Mi, Bosanci, treba da se ponosimo sarajevskom pop-rok školom, našim glumcima, sjajnim sportistima... - ističe Kašljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.