LJEPOTICA ISKRENO

Nejla Begić iz Francuske za "Avaz": Voljela bih se pojaviti u spotu Senidah

Ona stvarno ima nešto drugačije od ostalih i zna napraviti muzički sadržaj koji je ujedno inovativan i intenzivan

Nejla Begić. Agencije

Piše: A. Hodžić

7.11.2021

Nejlu Begić porijeklom iz Sarajeva i Sanskog Mosta s adresom u Francuskoj oduvijek je privlačila moda i crtanje te fascinirali procesi pripreme djevojaka za modne revije te svi modni trendovi koji se vremenom mijenjaju.

Gledajući revije na televiziji, one su ubrzo postale Nejlina strast. Sa 15 godina počela je pohađati specijaliziranu školu te je diplomirala kao stilista visoke mode u Francuskoj.


Definicija ljepote

- Moja definicija ljepote i moj interes za modu je dobio utjecaj i izražaj kroz našu, bosansku kulturu, kroz naše ukuse, naš ponos i ljepotu naših djevojaka i žena, koja je uvijek iznenađujuća. Kroz sva ta iskustva, imala sam priliku da upoznam mnoge profesionalce u ovom modnom sektoru, kao i da sarađujem s fotografima, zbog kojih sam se zainteresirala i za fotografiju koja mi je postala hobi. Trenutno radim na kreaciji vlastite marke odjeće, u saradnji s moje dvije sestre, projekt koji mi je jako blizak srcu. A s druge strane radim u agenciji luksuznih nekretnina na Azurnoj obali.

Na koje modne kampanje ste najviše ponosni?

- Svaka od njih mi je omogućila da nešto naučim, da se izgradim kao ličnost, da putujem, da vidim nevjerovatne stvari, ali prije svega i da otkrijem samu sebe. Put koji sam slijedila dao mi je priliku da iskusim i vidim različite aspekte mode, kao, naprimjer, kada sam prezentirala modnu kreaciju na reviji jednog renomiranog dizajnera, da radim na Kanskom festivalu, da budem manekenka na privatnim revijama, da budem model u mnogim gradovima i državama, ali, također, i da radim na kolekciji visoke mode u Parizu. Zaista sam ponosna na sva ta izvanredna iskustva.

Je li ostao neki nedosanjan san?

- Jedan od mojih najvećih snova je da podijelim svoju strast kroz kreaciju vlastitog brenda odjeće, da bih drugima omogućila da vide mnoštvo mogućnosti koje bi mogli realizirati s raznim materijalima, bojama, rezovima, kao i kroz različite stilove i elemente različitih svjetskih kultura, baš kao što je i moja bosanska kultura.

Omiljeni dizajneri

Nejla Begić. Agencije

Koje dizajnere posebno cijenite?

- Postoji mnogo talentiranih dizajnera, ali kreacije i radovi dizajnera Elie Saab i Zuhaira Mourada su me uvijek impresionirali i inspirirali. Priča koju oni komuniciraju kroz njihov stil, rez, materiju i odabrane boje uvijek otkrivaju perfekciju i ljepotu žene. U tom slučaju, svakako, kada bih imala priliku da radim za nekog dizajnera, bez pogovora bi odabrala njih. I naravno, osim toga trenutno pratim radove kreatora kao što su „Dior“, „Dolce Gabbana“...

Da li više volite reklame ili revije?

- Sve što ima dodira s tim svijetom mi se dopada, ali ipak imam neku jaču sklonost za revije. Po mom mišljenju, zahvaljujući modnim revijama možemo da otkrijemo umjetnost kroz pogled raznih dizajnera i kreatora. U tom slučaju, to je kao da skočite u jedan svijet koji prepričava neku priču, neku misao, neki stil. U mojim očima, moda znači ljepota, to je jedan način da se izrazite, da se potvrdite. Ona spaja ljude između sebe, i u tom momentu ona stvara nešto čarobno.

U spotu kojeg pjevača bi se voljeli pojaviti?

- Što se tiče muzike, volim slušati sve i svašta, od muzike američkog porijekla, do francuskog, albanskog, i naravno domaću Dinu Merlina, Lepu Brenu, Bubu Corellija. Ali da imam priliku da se pojavim u nekom spotu, to bi sigurno bilo u nekom spotu Senidah.

Ona stvarno ima nešto drugačije od ostalih, i zna napraviti muzički sadržaj koji je ujedno inovativan i intenzivan. Njena umjetnost, kao i njen kreativni svijet, mi se jako dopadaju.

Vezana za Bosnu

- Dosta sam vezana za Bosnu. Ono što mi se najviše dopada je priroda koja nam daje osjećaj avanture, pejzaži sa dalekim pogledima i svjež zrak koji se osjeti u prirodi daleko od grada. Pored toga, sviđa mi se i ta neka pozitivna energija...

Imam dosta lijepih i nezaboravnih uspomena s mojom rodbinom i prijateljima u Bosni.

Imala sam priliku posjetiti dosta gradova, otkrila sam Sarajevo i njegovu historiju, bila sam očarana Mostarom i njegovim spomenicima, kao i s ljepotom pejzaža u Jajcu te Visoko i čuvene piramide - govori Nejla.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.