73 GODINE BILI SU ZAJEDNO

Kraljicina prva godišnjica braka bez voljenog Filipa

U braku su dobili četvero djece

Kraljica Elizabeta i princ Filip: Proveli 73 godine u braku. Agencije

L. K. P.

20.11.2021


Kraljica Elizabeta II (Elizabeth, 95) prije sedam mjeseci je ostala bez supruga, a danas obilježava prvu godišnjicu braka bez voljenog princa Filipa (Philip). Vojvoda od Edinburga preminuo je 9. aprila u 100. godini, a zajedno su bili više od 70 godina. Tačnije, da je osebujni Filip još sam malo poživio, par bi danas zajedno proslavio nevjerovatnu 74. godišnjicu braka.

Vjenčanje tada princeze Elizabete i Filipa Mountbatena (Philip Mountbatten) upriličeno je 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ona je bila starija kćerka kralja Džordža VI (George) i nasljednica britanskog prijestolja, a on bivši grčki i danski princ. Osim što se morao oprostiti sa svojim titulama, Filip je primio britansko državljanstvo i uzeo majčino prezime Mountbaten. No za "priliku života" morao se odreći još jedne "sitnice", svoje pravoslavne vjere.


Princ Filip i kraljica Elizabeta i sami su rodbinski povezani, i to u trećem koljenu. Ništa neobično za bliske monarhije tih godina, a jedan od najdugovječnijih parova svih vremena povezan je bio i preko danske loze, odnosno kralja Kristijana IX.


Njihov brak od samog je početka bio na klimavim nogama, a navodne Filipove afere u nekoliko su ga navrata umalo i okončale. Ipak, pragmatična Elizabeta uvijek je vukla sve konce i znala je sačuvati njihov odnos i monarhiju, ako je to bilo potrebno, onda i sitnim ustupcima.


"Vojvoda osobenjak", kako su nazivali Filipa, 73 godine bio je njena javna i privatna podrška. U braku su dobili četvero djece: princa Čarlsa (Charles), princezu Anu te prinčeve Endrua (Andrew) i Edvarda (Edward).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.