SJEĆANJE

Godina bez glumačkog velikana Mustafe Nadarevića

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu

Mustafa Nadarević. Agencije

L. K. P.

22.11.2021

Glumački velikan Mustafa Nadarević preminuo je na današnji dan, 22. novembra prije godinu u Zagrebu, u 78. godini života. Izgubio je bitku sa opakom bolešću. Ali, bilo je u životu ovog majstora glume i reditelja još bitaka u kojima nije uspio pobijediti. Godine 2012. izgubio je svoju suprugu i veliku ljubav Slavicu Radović.

Rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.U filmu "Miris dunja" Mirze Idrizovića iz 1982. tumačio je ulogu Mustafe, mladića koji se u ratnom metežu želi obogatiti trgovinom i u tom cilju sarađuje s nacističkim okupatorom, ali iz temelja se promijeni nakon što se zaljubi u Jevrejku koja se krije u kući njegovog oca. Zatim je uslijedio veliki film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine, gdje je odigrao još jednu maestralnu ulogu Zijaha. Potom su slijedili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluhi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao režiser je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar. Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.


Slavica Radović i Mustafa Nadarević. Agencije

Nadarević se ženio tri puta, s prvom suprugom Jasnom ima kćerku Nađu koja je historičarka umjetnosti. Jasna i on su se razveli kada je Nađi bilo osam godina. Drugi put se oženio sa Snježanom, a sa njom je dobio sina Ašu i kćerku Nanu. Aša je uspješan sportista, a Nana se bavi marketingom i radi kao PR menadžerica jednog poznatog kozmetičkog brenda iz Amerike.Ove godine obilježava se 25 godina od prvog prikazivanja filma "Savršeni krug"


U drugoj polovini devedesetih, samo dvije godine nakon što je u Bosni i Hercegovini okončan rat, bh. reditelj Ademir Kenović predstavio je "Savršeni krug". Priča o agresiji na našu zemlju prikazana je kroz život pjesnika Hamze, čija supruga i kćerka na samom početku rata napuštaju Sarajevo. Nakon što ostane sam u svom stanu zatiče Kerima i Adisa, dječake koji su ostali bez roditelja, odlučuje da će im pomoći da napuste opkoljeni grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.