OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE

Kevin Spejsi mora platiti 31 miliona dolara odštete producentima "Kuće od karata"

Kevin Spejsi. Agencije

L. K. P.

23.11.2021


Kevin Spejsi (Spacey) morat će platiti gotovo 31 milion dolara odštete produkcijskoj kući serije "Kuće od karata", u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

MRC, producentska kuća koja je realizirala popularnu priču o političkim intrigama emitiranu na Netflixu, tražila je odštetu za izgubljeni prihod koji pripisuje Spejsijevom naglom odlasku iz serije .

Sudac je odluku donio 19. oktobra kada je MRC podnio zahtjev da se presuda potvrdi pred sudom u Los Anđelesu.

U dokumentu MRC kaže da je, nakon što su optužbe izašle na vidjelo, Spejsi suspendiran te je pokrenuta interna istraga koja je pokazala da je zvijezda filma "Vrtlog života" prekršila odredbe ugovora o glumi i izvršnoj produkciji kojim su postavljeni standardi ponašanja na radnome mjestu.


Spejsi u seriji "Kuća od karata". Agencije

Val optužbi koji je prekinuo karijeru slavnoga 62-godišnjeg glumca poklopio se s #MeToo pokretom protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, potaknutog slučajem svemoćnoga holivudskog producenta Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein).

Dvostruki oskarovac Spejsi u pet sezona "Kuće od karata" glumio je beskrupuloznog američkog političara Frenka Andervuda (Frank Underwood) sve dok mediji nisu iznijeli na vidjelo optužbe o seksualnom uznemiravanju kolega s posla.

- MRC nije imao nikakvih saznanja o takvome ponašanju Spejsija, stoji u saopćenju produkcijske kuće koja je, kako navodi, zbog naglog glumčevog odlaska iz serije morala reorganizirati posao, što je rezultiralo "znatnim gubicima" za MRC.

Pojasnili su da se ponovo morao pisati scenarij bez uloge glavnoga lika serije, Andervuda te se morala prilagoditi šesta sezona, koja je umjesto 13 na kraju imala osam epizoda.

Produkcijska kuća pravnu je bitku protiv Spejsija pokrenula još 2019. Glumčevi advokati nisu odgovorili na zahtjev AFP-a za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.