MIRISNA SJEĆANJA

Posveta najvećoj ljubavi: Veličanstvena Iman progovorila o bolnom žalovanju za Davidom Bowiejem

Voljenom suprugu i ljubavi koju su dijelili 26 godina, tokom kojih su podigli danas 21-godišnju kćer Alexandriju, bivši supermodel posvetio je parfem simboličnog imena - ‘Love Memoir‘.

Njihova ljubavna priča ključan je dio istorije i kako je nastao njezin parfem "Love Memoir". AGENCIJE

E.Š.

23.11.2021

Sve dolazi u svoje vrijeme, stoga je ispovijest Iman (66), udovice glazbene legende Davida Bowieja, stigla u trenutku kad je bila spremna pronaći snagu živjeti bez svoje druge polovine, piše New York Times povodom njezinog prvog razgovora za te novine otkako je 2016. postala udovica.

Za nekadašnjeg top modela i vlasnice kozmetičke kuće "Iman Cosmetics" je vrlo bolan proces žalovanja. Ljubav svog života oplakivala je na njihovom imanju na jugoistoku države New York, na obroncima brdovitog Catskillsa, a jedino društvo bile su joj njihova kćer Alexandria Jones (21) te prijateljica i modna agentica Bethann Hardison.


Ralph Laurenova klupska kuhinja

Posjed je udaljen oko 160 kilometara od New Yorka: za američke pojmove to je gotovo susjedstvo no Iman toliko rijetko dolazi u grad da je američki modni dizajner Ralph Lauren, vlasnik njujorškog "Polo Bara” gdje je dogovoren razgovor za New York Times, naložio da se zbog nje otvori i klupska kuhinja (inače zatvorena zbog korona krize) kako bi dostojno ugostio divu s manekenskih pisti 70-ih i 80-ih godina.

Razlog zbog kojeg je napustila svoje skrovište u brdima i pristala na razgovor njezin je parfem "Love Memoir" za čije ju je stvaranje nadahnula ljubav prema suprugu i njihov brak od četvrt stoljeća. 

Za nastanak tog mirisa zaslužan je i posjed koji je muzičar slučajno otkrio prije gotovo dvadeset godina kad je snimao u obližnjem tonskom studiju. 

David i ja smo čuvali naš privatni život, to je bio zabranjen teritorij - kazala je Iman. AGENCIJE

Srećom, imanje se prodavalo baš kad je bio u blizini. Osim ljepote krajolika, razlog zbog kojeg ga je 2002. kupio bila je njegova želja imati skrovište nadomak New Yorka u kojem će živjeti mirno i koliko je god moguće anonimno, otkriva Iman. Ondje je i preminuo prije pet godina: podlegao je raku jetre.

- David i ja smo čuvali naš privatni život. Kod nas se znalo da u našu kuću, spavaću sobu te do naše kćeri Alexandrije niko nema pristup. To je bio zabranjen teritorij', kazala je Iman.

- Kad pristanete otvoriti vrata svog doma jednima, ne možete isto odbiti drugima", tumači manekenka kao da se želi ispričati što o svom procesu žalovanja progovara na neutralnom terenu. 

Ciljala je i na otprije objavljivane reportaže o njihovim rezidencijama, no sad je priznala da su dospijevale u medije samo kada bi ih muzičar odlučio prodati. Dok bi se priča objavila, oni bi se već preselili na drugo mjesto.


Uzgajivač koza

- Kada smo se 1990. upoznali, imali smo uspješne karijere i prethodne veze. Odmah smo znali što želimo jedno od drugoga, otkriva manekenka somalskog podrijetla, rođena kao Iman Abdulmajid.

Privatno je vrlo otvorena i duhovita, sušta suprotnost predodžbi o njoj kao o zatvorenoj ženi zagonetne ljepote koju je u svijetu mode proslavio dugi, skladno oblikovan vrat. 

Karijeru je započela 70-ih, kad ju je obilježila priča koju je o njoj proširio američki fotograf i pisac Peter Beard.

Utjecajni umjetnik živio je i stvarao u New Yorku te u Keniji. Njezina porodica znala ga je otprije pa su ga zamolili da pomogne Iman probiti se u svijetu mode: upravo ju je on upoznao s Dianom Vreeland.

Naime, fotograf je svojoj prijateljici besramno slagao da je Iman kćer somalskog uzgajivača koza na koju je slučajno naletio u džungli. Legendarna bivša glavna urednica američkog Voguea uzela ju je pod svoje dirnuta tom pričom, a ostalo je legenda.


Dejvid je bio je staromodan suprug koji je obožavao jesti kod kuće, sve što bi pripremila. AGENCIJE

- Džunglu nikada nisam ni vidjela a kamo li živjela u njoj, smijulji se Iman.

Naime, njezin otac je bio somalski diplomat koji joj je mogao priuštiti naobrazbu u internatima u Kairu te na tamošnjem univerzitetu. 

No zbog političkih previranja u Somaliji 1969. njezina porodica ostala je bez svega: postali su izbjeglice i potražili sreću u Americi. Iman se ubrzo izborila za svoje mjesto na modnoj pisti, a priča o džungli i kozama i danas je natjera u smijeh. 

Ni predodžba javnosti o njezinom blještavom, glamuroznom životu s Bowiejem ne odgovara stvarnosti: živjeli su jednostavnim, gotovo asketskim načinom života.

Prema riječima njegove udovice, bio je staromodan suprug koji je obožavao jesti kod kuće, sve što bi pripremila. Najdraže jelo bilo mu je pile na ražnju iz rerne. 

To je bio razlog zbog kojeg ih se poslije vjenčanja 1992. rijetko viđalo u restoranima.

Njihova ljubavna priča ključan je dio istorije i kako je nastao njezin parfem "Love Memoir" pa ju je manekenka baš zato ispričala.


Spoj naslijepo

Upoznali su se na spoju naslijepo 1990. u Los Angelesu, u 'režiji' zajedničkog prijatelja. Muzičar iza kojeg su bezvremenski hitovi "Ziggy Stardust” i "Space Oddity” bio je impresioniram modelom iz Somalije koji priča pet jezika i čija su ljepota i inteligencija očarali svijet.

Nakon njihovog prvog susreta ona je otputovala u Pariz jer je trebala nositi reviju svog prijatelja Thierryja Muglera. Kad se u francuskoj prijestolnici poslije revije vratila u svoju hotelsku sobu, bila je puna gardenija koje je u Americi naručio Bowie. 

Iman kaže da joj se Dejvid udvarao poput pravog džentlmena. AGENCIJE

- Udvarao mi se poput gentlemana. Jednom prilikom odvezala mi se se vezica na cipeli dok smo hodali ulicom. Kleknuo je da mi je zaveže. Tada sam pomislila:”On je taj”, ispričala je Iman za magazin "People”.

Vjenčali su se u Firenci, a poslije medenog mjeseca preselili su se iz Los Angelesa u New York. Kupili su stan nedaleko od povijesne zgrade Puck na Manhattanu: kad su dobili kćer i kad je dovoljno narasla za početak školovanja, upisali su je u privatnu školu u blizini stana. Bowie je obožavao istraživati što je novog u ponudi omiljenih knjižara u njihovom kvartu. Često je dolazio po kćer poslije škole, a onda su se šetali do kuće.

Da ga nije imala uz sebe, teško da bi 1994. pokrenula kozmetičku firmu kaže Iman.

- Bilo me strah da taj pothvat neće uspjeti. Rekao mi je: 'Ne pokušaš li, nikad nećeš doznati što će se dogoditi'. 

Sad kad ga nema, trudi se izdržati dan po dan jer živi okružena predmetima koji je podjećaju na njega: ne želi vratiti u New York i dovesti u situaciju da joj njegovi obožavatelji izraze sućut, a onda zamole za selfie.

Neki su dani bolniji od ostalih: dovoljno je da je na nebu osobito lijep zalazak sunca - koje je on obožavao gledati - da njezinu nutrinu prožme bol. 

Tada samu sebe podsjeti kako su imali 26 sretnih, zajedničkih godina, od čega su posljednjih deset proveli na svom skrovitom posjedu u brdima Catskillsa. 

Ondje se početkom 2000-ih muzičar borio s rakom jetre i naposljetku podlegao teškoj bolesti. 


Živjeti sa sjećanjima

- Stvarno nisam nikoga mogla vidjeti osim najbliže prijateljice i kćerke, rekla je Iman za New York Times. 

A i njima je bježala: svakodnevno se šetala šumom na imanju. A onda je neočekivano počela graditi kairne, male supove od kamenja poslaganog jedan na drugi.

Njima su se nekad davno označavale staze, a Iman je u male, kamene spomenike utkala sve svoje osjećaje prema njemu.

- A onda sam počela slagati kamenje, po jednu kairnu svaki dan. Zahvaljujući njima, počela sam radosnije doživljavati svaki dan, uživati u zalascima sunca bez da me preplavi bol, priča Iman.

Karine su za nju simbol sjećanja, a splet asocijacija podsjetili su je na mirise koje voli i koje je on volio. Tako je došla na ideju da njihovoj ljubavi posveti parfem. 

Bočica je oblikovana kao karina čija boja podsjeća na zalazak sunca, a mirisom dominiraju note bergamota, ruže te južnoazijske trave vetiver koji je volio njezin suprug. Uskoro će biti dostupan u radnjama.

- Ljudi me već pitaju: 'Namjeravate li stvoriti još jedan parfem?' Odgovaram da nemam pojma, a za sada ni namjere. To je bio način da kanaliziram svoje žalovanje i naučim živjeti sa sjećanjima, zaključuje Iman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.