PLAVA KRV

Kejt Midlton: Najmoćnija žena britanske kraljevske porodice

Bez skandala, lijepog ponašanja i uvijek sa stilom, Kejt je u posljednjih deset godina postala kraljevski model

Midlton zauzela kraljicino mjesto. Agencije

Piše: L. Karahmet-Pujagić

28.11.2021

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton (Kate Midletton) iz dana u dan dokazuje da nikada ne pravi stilske greške i da je uvijek njeguje minimalizam u modi. U svim svojim pojavljivanjima u javnosti pazi da njen modni odabir bude prilagođen situaciji.

Osim modom Kejt vlada i drugim područjima i dokazuje ko ima stvarnu moć u britanskoj kraljevskoj porodici.



Osigurala nasljeđe

Najkasnije od vjenčanja s princom Vilijamom (William) 2011. godine, vojvotkinja Kejt bila je sastavni i pouzdani dio kraljevske porodice. Prema anketama među britanskim stanovništvom, ona je jedna od popularnijih članica kraljevske porodice uz svog supruga i kraljicu Elizabetu II (Elizabeth, 95). Časopis „Times“ čak je proglasio vojvotkinju od Kembridža jednom od 100 najutjecajnijih ličnosti u 2013.

Bez skandala, lijepog ponašanja i uvijek sa stilom, Kejt je u posljednjih deset godina postala kraljevski model. Ovakvim uzornim ponašanjem, supruga princa Vilijamsa uspjela je osigurati svoj položaj u britanskoj kraljevskoj porodici.

Proći će još neko vrijeme dok mali princ Džordž (George, 8) ne stupi na britanski tron, ali njegovim rođenjem, vojvotkinja Kejt osigurala je nasljeđe monarhije. Kao supruga budućeg kralja Vilijama, jedan od njenih najvažnijih zadataka bio je da rodi prijestolonasljednika.

Nakon Džordža tu su i princeza Šarlot (Charlotte, 6) i princ Luis (Louis, 3). Stručnjakinja iz kraljevske porodice i novinarka Kamila Tomini (Camilla Tominey) proglasila je vojvotkinju Kejt "najmoćnijom osobom u kraljevskoj porodici", piše britanski list "The Mirror".


Više dužnosti

Vojvotkinja od Kembridža. Agencije

Dok su se princ Hari (Harry, 37) i vojvotkinja Megan (Meghan, 40) oprostili od britanske kraljevske porodice i sa sinom Arčijem (Archie, 2) preselili u Sjedinjene Američke Države, vojvotkinja Kejt pouzdano obavlja svoje dužnosti.

Hari i Megan su 2020. godine odlučili da odustanu od svih kraljevskih dužnosti kako bi se više fokusirali na svoj privatni život i svoju finansijsku nezavisnost.

Ali ne samo zbog "Megxita" Kejt je još više u fokusu javnosti. Smrću svog supruga princa Filipa (Phillip) 9. aprila 2021., kraljica Elizabeta II se sve više povlačila. Osim toga, postoje zdravstveni problemi 95-godišnje kraljice. Kao rezultat toga, vojvotkinja Kejt automatski preuzima više dužnosti u ime kraljevske porodice i pokazuje pouzdanost i suverenitet u tom procesu.


Na kraljicinom mjestu

Vojvotkinja od Kembridža nije samo jedna od najpopularnijih članica kraljevske porodice u narodu, poštuju je i u britanskoj kraljevskoj porodici, čak i više od vojvotkinje Kamile (Camilla, 74). Po nasljedstvu prijestola, kao supruga princa Čarlsa (Charle, 73), Kamila ima pravo na titulu kraljice i prije Kejt. Na ovogodišnjoj ceremoniji Dan sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu, međutim, mogla se uočiti jedna neobičnost.

S obzirom da je kraljica Elizabeta II bila u bolnici i nije mogla da učestvuje na komemoraciji 11. novembra 2021., Kejt Midlton stajala je između vojvotkinje Kamile i grofice Sofije na balkonu Foreign Office tokom ceremonije. Kejt je zauzela srednju poziciju, mjesto koje je inače rezervirano za kraljicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.