PLAVA KRV

Nizozemska princeza Amalija: Odrastanje u sjeni tetkinog samoubistva

Princeza 7. decembra slavi 18. rođendan

Princeza Amalija s mamom i sestrama. Agencije

Piše: L. Sarajlić-Ramović

6.12.2021

Zvona će zazvoniti širom Nizozemske 7. decembra povodom 18. rođendana princeze Amalije, saopćila je Kraljevska unija (KBOV). Od toga dana nadalje Amalija će moći zamijeniti oca, kralja Vilema-Aleksandera (Willem-Alexander) na nizozemskom prijestolju.


10 minuta


- Pozivamo sve da taj kraljevski rođendan proslave narančastim zastavicama kao simbolom radosti i zajedništva - rekao je Pieter Verhoeve, predsjednik KBOV-a i gradonačelnik Goude.

U 9 sati sljedećeg utorka trebalo bi se čuti što više zvona tokom 10 minuta. Udruženje kraljevskih orguljara posebno je za tu priliku komponiralo rođendansku melodiju.

Djelo pod nazivom „Amalia Achttien (Amalijinih osamnaest) izvest će se u svim dijelovima zemlje 7. decembra i narednih dana.

Pred sami rođendan Amalija je otvorila srce te je govorila o važnosti brige za metalno zdravlje pa je otkrila da je kao dijete išla kod psihoterapeuta.

Govorila je o depresiji te samoubistvu svoje tetke Ines Zorgieta (Zorreguieta), najmlađe sestre njene majke, kraljice Maksime (Maxima). Ines je patila od depresije i 2018. u 33 godini izvršila je samoubistvo.

- Razgovarati sa stručnim licem za mene je normalno, posebno nakon svega što se desilo s mojom tetkom - prenose Amalijinu izjavu inozemni mediji.

Koliko je taj tragični događaj utjecao na kraljevsku porodicu, svjedoči i izjava nizozemske kraljice Maksime.

Ines je pronađena mrtva u svom stanu u Buenos Ajresu. U trenutku smrti imala je 33 godine, a prema policijskom izvještaju, počinila je samoubistvo.

- Trudili smo se biti tu za nju i usmjeravati je najbolje što smo mogli, no stvarnost je takva da mi nismo profesionalci. Posljednjih sedam ili osam godina njenog života nisu bili dobri, no mi, jednostavno, nismo znali kako bismo joj pomogli. Patila je od depresije i poremećaja ličnosti, vjerovala je da je samoubistvo jedini način da se spasi, iako je bila nevjerovatno talentirana, no to nije vidjela - rekla je kraljica te je, nakon ovog gubitka i svega što je prošla, odlučila to iskoristiti i pomoći drugima, naglašavajući važnost liječenja mentalnih bolesti.


Princeza Amalija. Agencije

Tri kćerke

Kraljevski par ima tri kćerke. Amalija je buduća nizozemska kraljica, a kada je riječ o njenom modnom izričaju, ali i stavu, upravo je ona najsličnija mami. Stoga ne čudi to da je Maksima uvjerena kako će Amalija jednog dana besprijekorno odraditi svoju ulogu.


Odbila džeparac od 1,6 miliona eura

Buduća nizozemska kraljica, princeza Amalija, ima tek 17 godina i nedavno je odbila ponudu od 1,6 miliona eura džeparca.

Prema zakonu, ima pravo na 1,6 miliona dolara džeparca godišnje sve dok ne preuzme kraljevske dužnosti.

- Napunit ću 18 godina 7. decembra 2021. godine i, prema zakonu, imam pravo na džeparac. Sve dok ne činim nešto zauzvrat, neugodno mi je primiti taj novac, a mnogim drugim studentima je puno teže, pogotovo u vrijeme koronavirusa - poručila je princeza tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.