NA MUŠKOM TERENU

Sportska novinarka Arnela Muminović: Trebinjka na danskoj televiziji komentirala meč s BiH

Ima onih koji kažu da žene ne trebaju komentirati muški nogomet, ali su to za mene budalaštine, kaže Arnela

Muminović: Živi u Kopenhagenu. Instagram

Piše: A. Hodžić

9.12.2021

Trebinjka Arnela Muminović priznata je sportska novinarka na danskoj televiziji DR1. Ona komentira najznačajnije događaje, naročito one koji se tiču najvažnije sporedne stvari na svijetu - nogometa. Kada je počeo rat u našoj zemlji, otišla je u danski gradić Viborg, a danas je u Kopenhagenu istaknuta sportska novinarka.

Moj san

- Prije dvije sedmice bila sam u Bosni i Hercegovini, komentirala sam utakmicu ženskih reprezentacija BiH i Danske. Bilo mi je drago što sam u Sarajevu jer nisam bila dvije godine. Ostala sam duže od ostalih kolega te sam uživala u Sarajevu. Imala sam puno utakmica sa ženskom nogometnom reprezentacijom Danske koja igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Prošli vikend sam bila komentatorica za Kup Danske u muškom nogometu. Ima puno posla, ali uživam u tome, to je oduvijek bio moj san - kaže Muminović.

I dalje najviše pratite nogomet?

- Da, to je moj omiljeni sport i privatno i poslovno. Naravno da kao novinarka radim i druge stvari, ali kad sam komentatorica, uvijek je to nogomet.



Arnela Muminović priznata je sportska novinarka na danskoj televiziji DR1. Instagram

Kako ste se snašli u muškom svijetu, jesu li Vas gledaoci prihvatili na prvu?

- Naravno da je u početku bilo čudno. Najviše je bilo pozitivnih komentara, vidjeli su ljudi da nisam tu zato što sam žena, nego da znam raditi taj posao. Uvijek ima i onih koji kažu da žene ne trebaju komentirati muški nogomet, ali su to za mene budalaštine, to me ne zanima, niti razumijem. Do sada sam dobila najviše pozitivnih reakcija i zato sam ostala u ovom poslu.

Koliko je sport važna kategorija u Danskoj?

- Sport je veoma bitna kategorija u Danskoj. Svako voli sport u ovoj zemlji, naravno da je nogomet najpopularniji, a iza njega je rukomet.



Slobodno vrijeme

Koliko je rad na televiziji stresan?

- Ponekad jeste stresan, moraš nekad stati i reći sebi da ne možeš sve stići. Moraš nekad proći neke stvari da bi shvatio da trebaš malo sjesti i da ne moraš uvijek raditi. To je meni nekad bio problem, nisam mogla raditi… Imaš periode kada tvoje tijelo govori da ne možeš toliko raditi. Bitno je reći da ne možeš sve stići. Naravno da je dobro raditi, biti uporan, ali isto tako moraš imati i slobodno vrijeme. Nije sve u poslu.

Postoji li osoba iz sporta koju ste željeli intervjuirati, a niste?

- Možda je to bio Muhamed Ali, zato što je bio veliki sportista, ali i veliki čovjek. Uvijek je govorio istinu ne samo o sebi već i politici u Americi u vrijeme kad je on bio bokser. Velika ličnost i legenda, njega sam imala želju upoznati.




Svake godine posjetim BiH

- U BiH dođem svake godine, planiram doći na proljeće u Sarajevo s prijateljicama, jer imaju povoljni direktni letovi iz Kopenhagena. U Trebinju sam bila u oktobru, kad je igrala danska reprezentacija protiv crnogorske u Podgorici, tako sam iskoristila priliku da posjetim nanu i djeda u Trebinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.