POMEO KONKURENCIJU

Čestitke pljušte sa svih strana za "Quo vadis, Aida?": Bravo, Jasmila, umjetnost može uspjeti tamo gdje je politika zatajila

Među prvima je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild

Piše: N. Aj.

11.12.2021

Čestitke pljušte sa svih strana. Avaz/Printscreen

Film rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?"pomeo je večeras konkurenciju osvojivši tri prestižne nagrade 34. Evropske filmske nagrade. 

Ostvarenje je proglašeno najboljim evropskim filmom, Žbanić najboljom rediteljicom, dok je glumica Jasna Đuričić koja igra Aidu, glavnu ulogu u fiilmu, proglašena najboljom evropskom glumicom u 2021. godini.

Na društvenim mrežama mnogi su čestitali na ovom izuzetnom uspjehu.

Među prvima je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field).


- Potpuno zasluženo - napisao je Fild na Twitteru.

Jedini bh. oskarovac Danis Tanović na istoj društvenoj mreži kratko i jasno je poručio:

- Bravo Jasmila!


Iz Udruženja Majki Srebrenice također su se oglasili.

- Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu “Evropska rediteljica 2021” u okviru dodjele 34. Evropske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film - piše na Twitter nalogu.

Žbanić je nagrade posvetila ovim hrabrim ženama za koje je reklada su "najsnažniji glas mira danas i nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice".

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske oduševljeno je napisala:

Evropska rediteljica! Bravo! Bravo Jasmila Žbanić! Bravo za "Quo vadis, Aida?"!! Bravo od srca! Jasna Đuričić evropska glumica. Za ulogu u "Quo vadis, Aida?"! Čestitke. Sjajan film, sjajne žene. Za sve majke Srebrenice. "Quo vadis, Aida?" evropski film godine! Sjajno! Film o genocidu. Film o ljubavi. Bravo.

I baronesa Arminka Helić se oglasila o ovom izuzetnom uspjehu Jasmile Žbanić, kompletne ekipe "Quo vadis, Aida?" i bh. kinematografije.

- Izvanredni film Jasmile Žbanić daje nadu da umjetnost može uspjeti tamo gdje je politika zatajila – govoreći istinu o Srebrenici i omogućavajući svima da je vide - napisala je Helić na Twitteru.

Bh. reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustavić čestitao je Jasmili Žbanić i ekipi filma.

- Svi koji su kreirali i radili na filmu "Quo vadis, Aida?" večeras su dobili priznanje evropske kinematografije za hrabar, istinit i veliki film koji je posvećen žrtvama Srebrenice kao opomena da se zlo i okrutnost nikada i nikome ne ponove na Balkanu. Hvala cijelom timu filma - napisao je Mustafić.

Košarkaš Jusuf Nurkić je među prvima podijelio sretne i uspješne vijesti na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.