O.J. SIMPSON NA SLOBODI

Pamti se proces za ubistvo bivše supruge Nikol i njenog prijatelja: Oslobođen je krivice

Godine 2008. osuđen je na 33 godine zatvora za oružanu pljačku i napad

O.J. Simpson. Agencije

L. S. R.

15.12.2021

Bivšoj američkoj nogometnoj zvijezdi i glumcu O.J. Simpsonu (74) istekla je uslovna sloboda u Nevadi u utorak gdje je odslužio devet godina zatvora zbog učešća u oružanoj pljački i otmici u Las Vegasu 2007.

O.J. Simpson iz zatvora je izašao 2017. i od tada je bio na uslovnoj slobodi.

Simpson je s još nekoliko naoružanih kriminalaca provalio u hotelsku sobu u Las Vegasu i prisilio dvoje kolekcionara sportskih predmeta da im predaju stvari koje su navodno pripadale Simpsonu, kao i druge sportske predmete.

Godine 2008. osuđen je na  33 godine zatvora za oružanu pljačku i napad.

Simpson je dospio u žižu javnosti  tokom suđenja 1995. u kojemu je bio optužen za ubistvo bivše supruge  Nikol Simpson (Nicole) i njenog prijatelja.

Suđenje koje su američke televizijske kuće svakodnevno prenosile snažno je podijelilo Ameriku.


O.J. i Nikol Simpson. Agencije

Suđenje je kasnije i ekranizirano.

Simpson je na tom suđenju oslobođen krivnje, a na građanskoj parnici koju su dvije godine kasnije pokrenuli članovi porodice ubijenog Rona Goldmana proglašen je krivim za te smrti i dosuđeno mu je plaćanje odštete od 33.5 miliona dolara.

Simpson ustrajno tvrdi da nije kriv za ta ubistva, kao i da nije imao namjeru pobjeći u svom bijelom terencu pred hapšenjem, nego je išao na grob bivše supruge.

Policijsku potjeru za njim, danas jednu od najpoznatijih američkih televizijskih scena, iz zraka su tada prenosile televizijske kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.