NEPREŽALJENI KANTAUTOR

Đorđe Balašević dobit će muzej u Novom Sadu, evo kako će izgledati

Izgledat će kao otvorena poklon kutija, a ono što je zanimljivo je jedanaest soba koje će nositi nazive Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetioci čak moći i spavati, jer će muzej raditi 24 sata dnevno

Đorđe Balašević. Agencije

L. K. P.

23.12.2021


Neprežaljeni kantautor Đorđe Balašević dobit će muzej u Novom Sadu. Idejni projekt arhitektonskog biroa iz Ljubljane pobijedio je na takmičanju, a predstavljen je u Novom Sadu.

"Atelje snova", kako su ga zvali, uručeno je s devet svjećica na torti, za deveti rođendan Đoletove unuke Simone i ostalim članovima porodice Balašević.



- Nije prošlo ni godinu dana otkako je otišao tamo gdje mu je mjesto, među zvijezde, a sve je već krenulo. Muzej se sprema spustiti s neba, rekao je Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.

Muzej posvećen Đorđu Balaševiću neće biti klasični muzej ili zgrada, već platforma koja će se stalno mijenjati. Naime, izgledat će kao otvorena poklon kutija, a ono što je zanimljivo je jedanaest soba koje će nositi nazive Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetioci čak moći i spavati, jer će muzej raditi 24 sata dnevno.



-Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno nije... konačno - jer Đorđe je naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost, dodala je Olivera Balašević, supruga Đorđa Balaševića.

Poseban će biti i krov muzeja jer će se izgraditi kupola kroz koju će posjetioci iz jedne od prostorija promatrati Mjesec. Prizemlje će biti spojeno s parkom u kojem će biti posađeno drveće i cvijeće koje je Balašević pjevao u svojim pjesmama.

- I to će vam omogućiti da nekako uđete unutra i budete u pjesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće mijenjati tako često, mijenja se donji dio muzeja a u sredini je ona velika dvorana za projekcije, rekao je arhitekta Vasa Perović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.