PROCESI

Izdavači britanskog tabloida pristali platiti odštetu Megan Markl zbog objave pisma

Vojvotkinja je tužila "Associated Newspaper" zbog pet članaka u kojima su reproducirani dijelovi iz njenog "ličnog i privatnog" pisma ocu

Megan Markl. Agencije

L. S. R.

27.12.2021

Izdavači britanskog tabloida "Mail on Sunday" pristali su platiti financijsku odštetu vojvotkinji od Saseksa - Megan Markl (Meghan Markle), tri godine nakon što je započela bitku za zaštitu privatnosti zbog reproduciranja dijelova njenog rukom pisanog pisma ocu, piše "Guardian".

List je u nedjelju na dnu naslovnice objavio saopćenje u kojemu čitaove obavještava da je vojvotkinja dobila pravni spor koji se odnosi na kršenje autorskih prava protiv izdavača "Associated Newspapersa" za članke objavljene u listu "Mail on Sunday", koji su preneseni i na "Mail Onlineu".

Na trećoj stranici tabloid je objavio vijest od 64 riječi u kojoj stoji da je izdavač prekršio autorska prava i da je postignut dogovor o financijskoj odšteti.


Megan Markl. Agecije

Priča je objavljena i na internetskoj stranici "Mail Onlinea"s poveznicama na presude koje su donijeli sudovi.

Vojvotkinja je tužila "Associated Newspaper" zbog pet članaka u kojima su reproducirani dijelovi iz njenog "ličnog i privatnog" pisma ocu Tomasu Marklu ( Thomas) u avgisti 2018. godine.

Megan je dobila slučaj ranije ove godine kad je sudija Visokog suda presudio u njenu korist bez suđenja.

"Associated Newspapers" uložio je žalbu na takvu presudu uz obrazloženje da se o slučaju trebalo raspravljati na sudu, no odbačena početkom decembra.

Pojasnili su da je vojvotkinja imala "razumna očekivanja" kada je posrijedi poštivanje privatnosti u pogledu sadržaja pisma.

Vojvotkinjini su troškovi prije nego što je "Associated Newspapers" uložio žalbu, procijenjeni na 1.5 milijuna funta, no ta bi brojka mogla biti i veća nakon ulaganja žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.