NAGRADE

Dodjela Zlatnog globusa 9. janura: Nema crvenog tepiha, ali ni prijenosa uživo

Holivudskom udruženju novinara, koje organizira dodjelu, zamjeraju nedostatak raznolikosti i neprovođenje reformi

Dodjela nagrada Zlatni globus. Agencije

L. K. P.

5.1.2022

Dodjela 79. po redu Zlatnog globusa održat će se u nedjelju u hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu i uvelike će se razlikovati od svih dosadašnjih.


Ovogodišnja će se dodjela itekako razlikovati od svih dosadašnjih. Agencije

Dodjela nagrada Zlatni globus neće se ove godine emitirati na NBC-ju, čime se privremeno okončava desetljećima duga veza između televizijske mreže i Udruženja holivudskih stranih novinara, neprofitne organizacije odgovorne za dodjelu nagrada. Holivudskom udruženju novinara, koje organizira dodjelu, zamjeraju nedostatak raznolikosti i neprovođenje reformi, kao i navodnu korupciju, a protiv njih glas su digli brojni glumci i glumice, ali i filmska studija te streaming servisi.

Upravo zbog toga, ali i pandemijskih mjera, ovogodišnja će se dodjela itekako razlikovati od svih dosadašnjih, iako će, u konačnici, 9. januara biti dodijeljene nagrade najboljima u filmskom i televizijskom svijetu. 


Iako je, osim nagrada, svima oduvijek bio najvažniji crveni tepih i kreacije u kojima će prošetati ispred fotografa i kamermana, ove će godine sav taj glamur izostati budući da crvenog tepiha - neće biti.

Isto tako, na 79. dodjeli po redu izostat će publika, ali i nominirani, i to sve zbog mjera koje zbog pandemije koronavirusa tako nalažu. U prostoriji, u trenutku proglašenja pobjednika u pojedinoj kategoriji, biti će tek "odabrani", koji da bi tamo mogli doći moraju biti cijepljeni i to s booster dozom, ali i imati negativni PCR test uzet najkasnije 48 sati prije događanja. Neće izostati ni zaštitne maske, kao ni socijalno distanciranje, koje će biti obavezni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.