U 19.30 SATI

Dramska predstava “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije” sutra na sceni NPS-a

Rađena prema tekstu Džemaludina Latića

Detalji iz predstave. NPS

N. Aj.

21.1.2022

U subotu, 22. januara 2022. u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ rađena prema tekstu Džemaludina Latića, u režijskoj postavci Tanje Miletić-Oručević. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Hasan Džafić.


U predstavi igraju Aldin Omerović, Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Helena Vuković, Mehmed Porča, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Plejadi autora historijskih drama, među kojima su najznačajniji Miroslav Jančić, Duško Anđić, Nedžad Ibrišimović, Abdulah Sidran, Zlatko Topčić i drugi, ne tako davno, pridružio se i Džemaludin Latić, objavivši dramski tekst Gazi Husrev-beže ili: Bukagije. Iz samog naslova komada jasno je da su u njemu tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla, koji je, uz dva kraća prekida, bio namjesnik otomanske imperije u Bosni u periodu od 1521. do 1541. godine, čovjeka koji je bio izuzetan vojni strateg, i koji je, po mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno uticao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva.


Detalj iz predstave - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ipak, Latić nije „upao u zamku“ pisanja hvalospjeva čovjeku koji je po mnogo čemu „ušao u legendu“ i postao paradigma „idealnog vladara“; njegov dramski tekst na idejnom planu nije opterećen ideološkim balastom, koji uvijek ide na uštrb umjetničke vrijednosti. Također je izbjegao bilo kakvu politizaciju. (To ne znači da tekst ne korespondira sa sadašnjim vremenom.)

Čak i najpovršnija analiza prosedea Latićevog dramskog teksta otkriva nam apsolutnu prevagu fikcije u odnosu na stvarne historijske događaje, svjedoči nam da je u njemu „govor mašte“ nadređen „govoru činjenica“, što naglašava i sam autor u uvodnim didaskalijama, nedvosmisleno kazavši da su većina likova i događaja izmišljeni.

Dramska predstava „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ će biti izvedena u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9 do 15 sati a na dan izvođenja predstave u dva termina od 9 do 11:30 sati i od 15:30 do 19:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.