TOP-INTERVJU

Seksepilna violončelistica Ana Rucner iz Zagreba za „Avaz“: Nikad ne odustajem bez obzira koliko je teško

Koncert u sarajevskom BKC-u u petak, 4. marta

Rucner: Naučila sam kako funkcionirati u ovom nepredvidivom vremenu. Željko Koprolčec

Piše: Larisa Sarajlić Ramović

7.2.2022

Popularna violončelistica Ana Rucner (39) narednog mjeseca stiže u Sarajevo. Ona će u petak, 4. marta, u Bosanskom kulturnom centru održati koncert i apsolutno premijerni live nastup uz romski trubački orkestar Elvisa Bajramovića.

Kao posebnu gošću pozvala je Hanku Paldum da s njom otpjeva nekoliko sevdalinki.

Ojačala sam

Seksepilna violončelistica ističe da priprema muzičku poslasticu - počinju s klasikom, potom prelaze na rok uz bubnjara, a onda kreće romska muzika te sevdah.

Rucner je iz Zagreba dala intervju za „Avaz“ i govorila je o predstojećem koncertu u bh. prijestonici te o drugim veoma zanimljivim temama.

Mada pandemija još nije gotova Vi radite punom parom. Ne bojite se korone?

- Nije stvar bojim li se ili ne, jednostavno sam naučila kako funkcionirati u ovom nepredvidivom vremenu. Što se posla tiče, to je na trenutke postalo poput igre na sreću. Nešto planiraš, želiš i na kraju bude nešto treće jer ne ovisi o tebi samome. Ali tako je kako je. Dobro je. Upravo zbog tih silnih nemogućnosti u posljednje dvije godine, ojačala sam i pronašla neke drugačije puteve, te nikad nisam odustala bez obzira koliko je bilo teško. 

Ana Rucner. Danijel Galić

Uskoro nastupate u Sarajevu. Nadam se da se ne varam ako kažem da imate posebnu konekciju s bh. prijestonicom.

- Ne bih mogla stati ispred vaše zemlje na Eurosongu da nisam to osjetila, jer za mene je taj nastup bi dio odgovornosti i htjela sam dati svoj maksimum, iako moja vrsta muzike nije takva da bi išla na takva natjecanja, ali uz onakvu divnu ekipu osjećala sam se odlično i mislim da sam se uspjela dobro uklopiti u svojoj ulozi.

Inače, oduvijek nastupam po BiH i mogu vam samo reći da ste sjajni, publika je predivna i svaki put kada sam ovdje, osjećam se dobrodošlo, a to, vjerujte mi, svakom muzičaru puno znači.

Početak prijateljstva

Šta ovog puta donosite publici?

- Napokon sam napravila muzički program koji godinama nosim u sebi i s kojim se osjećam potpuna kao muzičar. Romsku muziku volim i slušam odmalena i oduvijek sam maštala da budem na pozornici uz romske muzičare te da ih imam snagu povesti i da izbacim iz sebe svu svoju emociju i energiju.

Prije nekoliko godina započela sam snimati svoj autorski album sa sjajnim kompozitorom Zlatkom Timotićem - Zlajom. Upravo taj album je nešto što ću premijerno izvesti 4. marta u BKC-u uz već poznate hitove romske muzike, a posebna gošća koncerta bit će čudesna Hanka Paldum i ovim putem joj se od srca zahvaljujem što je pristala pridružiti mi se na pozornici. Biti će to sjajan koncert s puno prepoznatljivih, ali i nekih novih, nadam se, budućih hitova.

Otkud saradnja s Elvisom Bajramovićem?

- S Elvisom me upoznao moj muzički producent Zlatko Timotić. Radeći na albumu došli smo na ideju da snimimo žive puhače i kontaktirali Elvisa.

On je takav muzičar da je to stvarno rijetkost. Svira fenomenalno, vrlo je predan, odgovoran i zaista sjajan, a njegov orkestar pod njegovim vodstvom besprijekorno zvuči.

Hanka Paldum i Vi ste samo kolegice ili i prijateljice?

- Hanku sam imala prilike upoznati tek nedavno, i to baš u Sarajevu kad smo se srele na jednom eventu. Sjajna žena čiji rad izuzetno cijenim dugi niz godina i s kojom će mi biti velika čast zapjevati i zasvirati na mom koncertu u BKC-u.

Neka samo ide u smjeru čuvene rečenice iz filma: “Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva”.

Sin Darian

Vas prijateljski odnos s bivšim suprugom Vladom Kalemberom česta je medijska tema.

- Moj odnos s bivšim suprugom je fer i korektan, zajedno odgajamo našeg sina Dariana koji nam je oboma na prvom mjestu. Bogu hvala da je tako!

Šta se sada dešava u Vašem ljubavnom životu?

- Privatno sam ispunjena i sretna. Živim svaki trenutak kao da je posljednji i uživam u sitnicama i svakom trenutku koji mi je dan.

Na koncu - opišite sebe u tri riječi.

- Uporna, hrabra, svoja!


Tajna ljepote

Koja je tajna Vaše ljepote i sjajne forme?

- Tajna je ta da nema tajne.  Jedina forma koju kod sebe priznajem je ona sviračka, jer ne smije biti drugačije. A što se ljepote tiče, lijepa sam sama sebi samo onda kada sam i zadovoljna iznutra. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.