NAKON GAŠENJA FABRIKE

Strajo Krsmanović za "Avaz": Šta će biti s neprocjenjivim umjetničkim djelima koje je FDS otkupljivala

Umjetnička zbirka Fabrike duhana Sarajevo osim materijalne, ima historijsku vrijednost, to je kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine

Straji Krsmanović. Arhiva

Piše: A. Zukić

17.2.2022

Nakon što je ugašena jedna od najvećih bh. kompanija, Fabrika duhana Sarajevo, Strajo Krsmanović,  direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine,  izrazio je zabrinutost za sudbinu umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, koje je FDS decenijama otkupljivala.

- Zabrinut sam kako će se novi vlasnici odnositi prema tim umjetničkim djelima, mnogo sam razmišljam o tome. Umjetnička zbirka osim materijalne, ima historijsku vrijednost, to je kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Nažalost, imamo loša iskustva sa drugim umjetnčkim zbirkama koje su kroz privatizaciju nestale - rekao je Krsmanović za portal "Avaza".


Strajo Krsmanović. Arhiva

Smatra da Federalno ministarstvo kulture i sporta treba da obezbijedi da ta zbirka bude zaštićena kao kulturno blago BiH.

- Jer ona po sadržaju zaista to i jeste, bez obzira u čije ruke bude otišla. Vlasnik mora biti društveno odgovoran i svjestan šta posjeduje - istakao je Krsmanović.

 Autori čija su djela dio te zbirke su veoma ugledni i respektabilni umjetnici kao što su Vojo Dimitrijević, Gabrijel Jurkić, ismar Mujezinović, Ljubo Lah, Ibrahim Ljubović Đoko Mazalić i drugi.

- Kroz privatizacije mnoge zbirke su doživjele sudbinu koju ne bi niko od nas ne bi poželio zato na ovaj način želim izvšiti pritisak kroz medije, da budući vlasnici povedu računa o tome da to nije samo materijalno dobro već i kulturno - dodao je Krsmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.