BHT 1

Urednica Medina Šehić za "Avaz“: Vremenska razlika je iscrpljujuća, ali uživamo radeći Olimpijadu

Zahtjevno je osigurati svaki veliki sportski događaj u današnje vrijeme kada su tehnički troškovi i prava izuzetno skupi, rekla je Šehić

Medina Šehić. Agencija

Piše: A. Z.

19.2.2022

Zimske olimpijske igre Peking 2022. završavaju se u nedjelju, 20. marta, svečanosti na nacionalnom stadionu Ptičje gnijezdo, uz prijenos na BHT 1.



Pomjeranje termina

Državna TV kuća prenosi olimpijska takmičenja iz Kine i cijela redakcija Sportskog programa radi punom parom.

- Ovo je za mene veoma iscrpljujuće. Također, vremenska razlika je zaista iscrpljujući element u radu, ali mi svi volimo svoj posao, volimo sport, volimo prijenose, volimo Olimpijske igre i, zapravo – uživamo – kaže za „Avaz“ urednica Sportskog programa BHT 1 Medina Šehić.

Koliko je bilo zahtjevno osigurati te prenose? 

- Zahtjevno je osigurati svaki veliki sportski događaj u današnje vrijeme kada su tehnički troškovi i prava izuzetno skupi, a medijska konkurencija velika. BHRT je, kao javni servis, dužan učiniti sve što je moguće kako bi osigurao emitiranje jednog ovakvog globalnog i važnog sportskog događaja. Raspored je kompliciran, mnogo je disciplina, zbog vremenskih uvjeta česta su pomjerenja termina, ali smo uspjeli nekako složiti i realizirati raznovrstan i zanimljiv program. Uglavnom smo se bazirali na sportove koji su popularni kod naših gledalaca, alpsko i nordijsko skijanje, klizanje, umjetničko klizanje i hokej, ali sankanje, bob, curlinga... 

Kako komentirate kritike zbog toga što mnoge sportske događaje ne prenosi državna televizija?

- To i nije pitanje za mene, ali kritike su uredu ako se odnose na nekoga ko ima alat i ambijent za realiziranje zadataka. Naša kuća je daleko od toga iako nastojimo, i u ovakvim uvjetima, osigurati što više sporta u programu. 

Media Šehić: Posebnu pažnju posvećujemo bh. olimpijcima. AGENCIJA

Kako do medalje

Možete li prognozirati kada će BiH osvojiti neku medalju na Olimpijskim igrama?

- Posebnu pažnju posvećujemo bh. olimpijcima, kako bismo im dali podršku i promovirali i njih i sport kojim se bavi te potaknuli djecu da se i bave sportom, ne samo zbog benefita koje donosi profesionalni sport nego prije svega - zbog zdravlja i pravilnog razvoja. Sve dok ne bude sistemskog rješenja u ovoj oblasti neće biti ni medalja ni vrhunskih rezultata, a za to je odgovorna država. 


Medina Šehić: Vremenska razlika je iscrpljujuća, ali uživamo. AGENCIJA

Mediteranske igre i Svjetsko prvenstvo u nogometu

 U programu Televizije Bosne i Hercegovine ove godine emitirat će Mediteranske igre, od 25. juna do 5. jula. Na takmičenju će nastupiti i predstavnici BiH, a mjesto okupljanja ovoga ljeta je alžirski Oran.       

- BHRT je osigurala i prava za prijenose Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022. Ovaj sportski spektakl se prvi put održava krajem godine, od 21. novembra do 18. decembra, prvi put će domaćin biti jedna zaljevska zemlja, i prvi put će se sve utakmice igrati u jednom gradu – kaže Šehić.

Šehić kaže da je BHRT u dugogodišnjoj krizi zbog neriješenog pitanja naplate RTV takse i finansiranja, nemaju budžet za tu vrstu troška, tako da ona zajedno sa kolegema sve prijenose radimo iz sarajevskog studija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.