KAD MUZIKA UTIHNE

Hanka Paldum za "Avaz": Ne mogu mirno spavati, strahujem od rata u BiH

Nikome nije do pjesme, a kako je krenulo, neće ni biti, rekla je pjevačica

A. Zukić

Hanka Paldum

Foto: Arhiva


Pjevačica Hanka Paldum ovih dana pauzira od scene i provodi vrijeme s najbližima. Zabrinuta je zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, jer, kako kaže, sve to itekako utječe na nju.

- Težak uzdah iz grudi se osjeti... Čovjek u cijeloj ovoj situaciji ne može biti pametan i miran, ne zna kako da se postavi prema svemu ovome što nam se dešava i što nam se dešavalo. Mi iz Bosne i Hercegovine još se nismo oporavili od prošlog rata, uvijek smo strepili i iščekivali nešto. Došao nam je i koronavirus, kao uvertira da se može desiti nešto većih i težih razmjera. I, evo, sada se dešava ovo s Ukrajinom, nažalost... Ko zna šta će se desiti. Optimista sam da će sve biti dobro i da će nam se desiti neko čudo koje će nam donijeti mir i slobodu - rekla je Hanka za „Avaz“.

 • Hanka Paldum: Nedužni stradaju

  Hanka Paldum: Nedužni stradaju

  Foto: Instagram


Strah i tuga

Trudi se da bude pozitivna, ali, ipak, strahuje da ne dođe do rata u Bosni i Hercegovini.

- Ne mogu mirno spavati. Naravno, svako normalan strahuje. Nije nam drago kad se neko u kući svađa, trudimo se da dovedemo sve u red i da sve funkcionira kako treba, da s najbližima nađemo kompromis. A tek u okruženju, gradu i državi da se dešavaju ratovi... Sve ovo donosi veliki nemir. Niko ne želi da izgubi majku, oca ili dijete - prokomentirala je pjevačica.

Smatra da će posljedice rata u Ukrajini biti ozbiljne, a najveću tugu joj izaziva pomisao na svu djecu koja stradaju.

- Posljednje vrijeme je grozno, ako ovo sve ne stane, bit će svega. Ekonomske krize, uništavanje stambenih objekata, državnih institucija... Najgore je to što će biti narušeno zdravlje nedužnih građana, kako psihičko tako i fizičko. Mnogo posljedica sa sobom nosi ovo ratno dešavanje, a apsolutno nema potrebe za tim, samo se može više izgubiti nego dobiti. Nedužni stradaju, gube živote, to je strašno - istakla je Paldum.

 • Hanka Paldum: Težak uzdah iz grudi se osjeti

  Hanka Paldum: Težak uzdah iz grudi se osjeti

  Foto: Instagram


Uskraćena sloboda

Dešavanja od pandemije koronavirusa do danas odrazila su se na njen posao, odnosno na cjelokupnu muzičku scenu.

-  Da ne komentiram dvije godine unazad, uskraćena nam je sloboda. U suštini, nikome nije ni do pjesme, a kako je krenulo, neće ni biti - dodala je Hanka.

 • Hanka Paldum: Mnogi nastupi su mi otkazani

  Hanka Paldum: Mnogi nastupi su mi otkazani

  Foto: Instagram


Psihički iscrpljena

Karijera joj je, kaže Hanka, prisilno zaustavljena te je zbog toga psihički iscrpljena.

-  Imala sam mnogo nastupa koji su otkazani, prolongirani. Sve što radim je neka improvizacija. Ne mogu normalno raditi, sve je usporeno - rekla je Paldum.

NA VRH

Podijeli članak na