U SJENI RATA U UKRAJINI

Anđelina Đoli doputovala u Jemen da bi skrenula pažnju na posljedice osmogodišnjeg sukoba

Od početka godine u Jemenu svaki sat pogine ili bude povrijeđen po jedan civil, izjavila je Đoli

Đoli: Glumica i specijalna izaslanica Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija. Instagram

L. K. P.

6.3.2022


Holivudska glumica i specijalna izaslanica Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) Anđelina Đoli (Angelina Jolie) posjetila je u nedjelju grad Aden na jugu Jemena da bi skrenula pažnju na katastrofalne posljedice osmogodišnjeg sukoba u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).


Đoli u Jemenu. Agencije

Iz UNHCR-a je saopćeno da će ona posjetiti jemenske porodice, raseljene i izbjeglice i razgovarati s njima.

- UNHCR se nada da će njena posjeta skrenuti pažnju na rastuće humanitarne potrebe u Jemenu i pomoći u mobilizaciji hitne podrške za humanitarni rad uoči godišnje konferencije na visokom nivou za Jemen 16. marta, dodaje se u saopćenju.

Anđelina Đoli rekla je da je cilj njene posjete podrška jemenskom narodu.

- Dok nastavljamo gledati užase koji se odvijaju u Ukrajini i pozivamo na hitan prekid sukoba i humanitarni pristup, ja sam ovdje u Jemenu da bih podržalo ljude koji očajnički trebaju mir, objavila je ona na Instagramu.


Dodala je da od početka godine u Jemenu svaki sat pogine ili bude povrijeđen po jedan civil.

- Privreda je razorena ratom, a preživljavanje više od 20 miliona Jemenaca zavisi o humanitarnoj pomoći, objavila je Đoli.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu s milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.