PRIČA O IZBJEGLICAMA

Tarik Filipović za "Avaz": Dolazimo s posebnom emocijom izvesti predstavu "Da sam ptica"

U Kamernom teatru 55 gostuju 26. i 27. marta

Detalj iz predstave. Arhiva

Piše: A. Zukić

23.3.2022

Predstava „Da sam ptica“, u kojoj igraju Daria Lorenci-Flac (Flatz) i Tarik Filipović u režiji Arije Rizvić, prvi put će gostovati u Sarajevu 26. i 27. marta u Kamernom teatru 55.

To je autorski projekt koji govori o izbjeglištvu, a inspiriran je stvarnim pričama glumaca i rediteljice. Svi su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.



Tarik Filipović. Arhiva

U centru ove dokumentarno-fiktivne priče je mladi bračni par koji sa svojom kćerkom devedesetih godina bježi iz Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iznova moraju izgraditi život.

- Radujem se dolasku u Sarajevo. Posebna emocija je u pitanju, jer 25. i 26. igramo prve sarajevske izvedbe. Priča je za sve one kojima se dogodila nepravda, koji su morali krenuti od nule zbog ratnog dešavanja... Izvodili smo je više puta, ali ovog puta bit će posebna jer igramo baš u Sarajevu, a mjesto radnje je smješteno baš u tom divnom gradu koji volim - rekao je Tarik Filipović za „Avaz“.

Predstava je rađena tokom pandemije koronavirusa i, kako kaže, cijela ekipa je ponosna na nju.

- Daria će igrati u svom rodnom gradu. U nama je uzbuđenje na najvišem mogućem nivou. Rediteljica Arija Rizvić ima bh. korijene tako da smo se svi nekako uvezali, bliski smo... Zagrebačka predstava s bosanskim akterima i pričom - dodao je Zeničanin sa zagrebačkom adresom.


Bol u duši

Filipović ističe da je za njega ova predstava posebna jer je nastala na osnovu doživljaja njegovih kolega i njega.

- Mi smo tekst predstave “slagali“ sami, naša iskustva i tragedije... Daria je otišla kao izbjeglica, u mojoj porodici je bilo tragedija... Tako da čovjek nekako katarzično kroz ovu predstavu izbaci iz sebe bol... Ali, ipak, to ostaje zauvijek tu, kao neka težina na duši - zaključio je Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.