I HOLIVUD PROTIV NJEGA

Brojne zvijezde nekad su se divile Vladimiru Putinu, a sada su mu okrenule leđa: "Molim boga da pronađe nešto u svojoj duši"

eonardo Dikaprio, Stiven Sigal, Arnorld Švarceneger, Miki Rurk, Žerard Depardje, samo su neki koji su se izjašnjavali kao prijatelji ruskog lidera, no od 24. februara sve se promijenilo

Putin je znao i zapjevati. AFP

E. Ma.

27.3.2022

Leonardo Dikaprio (DiCaprio), Stiven Sigal (Steven Seagal), Arnorld Švarceneger (Arnold Schwarzenegger), Miki Rurk (Mickey Rourke), Žerard Depardje (Gerard Depardieu),  samo su neki od brojnih holivudskih zvijezda koje su se nekad divile ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čak se izjašnjavale kao njegovi prijatelji. 

To je, međutim, važilo do 24. februara, kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, a danas ove zvijezde imaju drugačiji stav.

Putin je jednom prilikom pjevao, praćen njihovim aplauzima. Ruski predsjednik se unazad susretao sa mnogim poznatim ličnostima, uključujući dobrotvorno dešavanje u Sankt Peterburgu 2010. kad je Putin pevao pjesmu “Blueberry hill” dok mu je, kako piše “Guardian”, "gomila" slavnih – među kojima i Šeron Stoun (Sharon Stone), Kevin Kostner (Costner), Kurt Rasel (Russell), Goldi Hon (Goldie Hawn), Žerard Depardje, Vensan Kasel (Vincent Cassel) i Monika Beluči (Monica Bellucci) – "aplaudirali kao da su u vrtiću".

Nakon ruske invazije, mnogi su svoju podršku pretvorili u apele za mir.

Arnold Švarceneger

Holivudska zvijezda i bivši guverner Kalifornije poznat po svojoj ljubavi prema Rusiji, podigao je prašinu krajem prošle sedmice svojim zapaljivim govorom u kojem se obratio njenim stanovnicima, vojnicima, ali i predsjedniku Vladimiru Putinu lično, apelujući na njega da zaustavi invaziju na Ukrajinu, prenosi Blic.rs.

- Predsjedniku Putinu kažem: Vi ste započeli ovaj rat. Vi vodite ovaj rat. Vi ga možete i zaustaviti - istakao je Švarceneger, koji je uz video napisao: "Volim ruski narod. I zato moram da vam kažem istinu".


Švarceneger je davne 1988. bio zvijezda “Crvenog usijanja”, prvog američkog filma kojem je bilo dozvoljeno snimanje na moskovskom Crvenom trgu tokom Hladnog rata.

Miki Rurk

“Lijepi Džoni”, što je jedna od njegovih uloga u istoimenom filmu koju mnogi pamte, prisjetio se svog susreta sa Putinom u intervjuu za “Fox news digital”

- Proveo sam se kao nikad u životu – rekao je bivši bokser, koji je u Rusiji bio radi “profesionalnog meča prije četiri godine”.

- Ljudi nisu mogli da budu bolji, ljubazniji, da imaju više poštovanja. U stvari sam išao sa Putinom. Odveo nas je u veoma poznati muzej u Sankt Peterburgu – ispričao je.

Rurk je tada također posjetio bolnicu za djecu oboljelu od raka.


Miki Rurk u Moskvi 2014.. Agencije

- Otišli smo tamo i obišli veoma, veoma bolesnu malu djecu. Znate, pogledao sam u njega (Putina) i vidio – niko neće željeti da čuje ovo – čovjeka sa empatijom koji je zaista bio dirnut onim kroz šta ta djeca prolaze – ispričao je Rurk.

“Guardian” podsjeća i da Rurk nije bio zabrinut zbog Putinove aneksije Krima i da je u moskovskoj robnoj kući 2014. za 1.200 rublja (24 eura) kupio majicu sa njegovim likom, govoreći o njemu kao o “pravom džentlmenu”.

- Sreo sam ga nekoliko puta i bio je veoma kul običan momak, gledao me je pravo u oči – rekao je tada Rurk.

Također je ukazao da ima djevojku iz Rusije.

- Sve je oko porodice. Briga me za politiku. To nije moje odjeljenje – rekao je Rurk.

Sada je glumac ono što se dešava u Ukrajini nazvao “scenarijom tipa noćna mora”.

- Sada se dešava sasvim druga stvar – rekao je Rurk, dodajući da se moli da Putin okonča rat.

- Kad se molim noću, molim boga da ga pusti da pronađe nešto u svojoj duši da prosto kaže: “OK, to je to”.

Leonardo Dikaprio

Glumac je jednom fotografisan pored Putina na Međunarodnom forumu za očuvanje tigrova u Teatru Mihajlovski u Sankt Peterburgu 2010.

Nakon Putinove invazije na Ukrajinu, Dikaprio je donirao za humanitarne grupe CARE, Međunarodni komitet za spasavanje, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice i spasenje djece u znak podrške Ukrajini.

Nije poznato koliku je sumu Dikaprio donirao. Glumac čuven po ulogama u filmovima kao što su "Titanik", “Uhvati me ako možeš” i “Krvavi dijamant” također se oglasio na svom “Instagramu”.

- Žrtve rata u Ukrajini izgubile su sve, od svojih voljenih do osnovnih materijala za preživljavanje. Humanitarne organizacije… posvetile su svoje ljudstvo i resurse da podrže porodice i nedužne ljude - naveo je.

Žerard Depardje

Francuski glumac poznat i kao Putinov prijatelj, ruski državljanin od 2013. (kako bi izbjegao poreze, doduše prema “New York Timesu”), zauzeo je stav protiv rusko-ukrajinskog rata. 

“New York Post” podsjeća da je Depardje u pismu upućenom ruskom državnom Kanalu 1, potvrđujući da je aplicirao za rusko državljanstvo i da je sretan što mu je zahtjev odobren, napisao sljedeće: “Mnogo volim vašeg predsjednika Vladimira Putina i to je obostrano”.

Prije invazije na Ukrajinu, Depardje je na francuskoj televiziji rekao: "Ostavite Vladimira na miru".

Depardje i Putin u Sočiju 2013.. Agencije

Ali, nakon što je pokrenuta invazija glumac ju je osudio – iako nije specifično prozvao Putina.

- Rusija i Ukrajina su uvijek bile bratske zemlje. Ja sam protiv ovog bratoubilačkog rata. Stoga kažem, odložite oružje i pregovarajte – rekao je Depardje AFP-u.

Žan Klod Van Dam

Glumac i majstor borilačkih vještina Žan Klod Van Dam (Jean-Claude Van Damme) je među onima koji su razvili poseban odnos sa Putinom. Ali, također je razvio poseban odnos i sa “druge”, ukrajinske strane. Van Dam se sreo sa Putinom na Ultimat fajtu 2010. u Sočiju.

Van Dam i Putin u Sočiju 2010.. Agencije

Dmitrij Peskov, portparol Putina koji je tada bio premijer, rekao je da se ruski lider “tokom ručka sreo sa čuvenim sportistom i glumcem Žan Klodom Van Damom koji je stigao kao gost na Evropsko prvenstvo u hrvanju”. Poznato je da je Putin nosilac crnog pojasa u džudou, a bio je i počasni predsjednik Međunarodne džudo federacije, ali mu je titula oduzeta nakon invazije na Ukrajinu, kao i u tekvondo federaciji.

Van Dam je 2007. bio na prvenstvu između ruskih i američkih timova u Sankt Peterburgu, kad je u Ledenoj dvorani sjedio zajedno sa Putinom i tadašnjim premijerom Italije Silvijem Berluskonijem (Berlusconi). Tada je sa sobom glumac poveo i kćerku Bjanku.

Glumac je 2016. rekao da “Ameriku treba voditi kao biznis, a prvi zadatak bi trebalo da bude uspostavljanje odnosa sa Vladimirom Putinom”. Van Dam se također 2011. sreo i sa Ramzanom Kadirovim, kad je čečenski lider i blizak saveznik Putina slavio rođendan.

Međutim, Van Dam ima i “ukrajinsku vezu”, kako piše Globalhappenings.com. Pozivajući se na informacije i fotografije sa “Instagrama” portal je u januaru pisao da glumac, “iako oženjen i primjeren porodični čovjek ne zaboravlja svoju aferu sa Ukrajinkom Alenom Kaverinom koja se odvija više od 10 godina”.

Navodi se da je njihov odnos jedna od najmisterioznijih ljubavnih priča. Kaverina se nikad ne pojavljuje u javnosti sa Van Damom, ne kači zajedničke fotografije na društvene mreže i drži se van svjetlosti kamera.

Stiven Sigal

Zvijezda borilačkih filmova i muzičar je poput Depardjea dobio rusko državljanstvo, i to prije invazije 2016. Također je unazad u javnosti hvalio Putina, sa kojim dijeli strast prema borilačim vještinama.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ga je 2018. imenovalo za specijalnog izaslanika za rusko-američke humanitarne odnose. Sigal (69) je jednom prilikom nazvao Putina “jednim od najvećih živućih lidera u svijetu”, a kako podsjeća “Guardian” rusku aneksiju Krima nazvao je “veoma razumnom”.

- Na Rusiju i Ukrajinu gledam kao na jednu porodicu i zaista vjerujem da vanjski entitet troši ogromne svote novca na propagandu da isprovocira dvije zemlje da se međusobno zavade… Molim se da obje zemlje dođu do pozitivnog, mirnog rješenja u kojem možemo da živimo i napredujemo zajedno u miru – izjavio je Sigal za “Fox news digital”.

Oliver Stoun

Čuveni režiser je, kako piše “Guardian”, “komplikovaniji slučaj” u odnosu na glumce poput Rurka, Depardjea i Sigala koji imaju neke svoje lične razloge za “druženje” sa ruskim predsjednikom i koji su, prema “Guardianu”, upali u “kamp korisnih idiota”.

Putin i Stoun u Moskvi 2019.. Agencije

Stoun je već za sobom imao dokumentarce o Fidelu Kastru (Castro) i Hugu Čavezu (Hugo Chavez), pa je Putin bio logičan izbor sljedećeg kandidata, navodi list. Putina je upoznao kad je došao u Rusiju 2015. radi razgovora sa Edvardom Snoudenom (Edward  Snowden), bivšim radnikom CIA i NSA koji je svijetu razotkrio masovni nadzor. 

Stoun je intervjuirao Putina tokom dvije godine o rusko-američkim odnosima, ukrajinskoj krizi nakon aneksije Krima 2014, širenju NATO itd, sa ciljem, kako je rekao da američki građani čuju i razumiju rusku stranu. Tako je nastala četverosatna serija “Intervjui sa Putinom”.

Nije teško razumjeti šta je Stoun dobio ovim, ali “Guardian” navodi da je veće pitanje šta je dobio Putin, špekulirajući da li je intervju, u kojem se stalno insistira na ekvivalentnosti između američkog i ruskog ekspanzionizma, možda bio dio šire strategije dezinformacija ruskog lidera.

Dok je ranije opisivao Putina kao "iskrenog čovjeka kojem je stalo do odnosa sa SAD", Stoun je početkom februara, dok su se ruske snage gomilale na ukrajinskoj granici, rekao za KCRW da američki mediji “nemaju dokaza” da Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu. Ipak, kad je invazija zaista pokrenuta 24. februara, Stoun je osudio rusku “agresiju”.

- Iako SAD na svojoj savjesti imaju mnoge agresije, to ne opravdava Putinovu u Ukrajini. Deset pogrešnih ne čini jednog pravog… Rusija je pogriješila što je izvršila invaziju – ocijenio je režiser.

Pol Mekartni

Legendarni muzičar i bivši član “Beatlesa” Pol Mekartni (Paul McCartney) sreo se sa Putinom u Kremlju u maju 2003, tokom priprema za koncert na moskovskom Crvenom trgu. Nakon ruske invazije na Ukrajinu Mekartni je objavio svoju fotografiju sa koncerta u Kijevu 2008.

Mekartni sa Putinom u Moskvi 2003.. Agencije

“Sjećam se kako smo svirali za naše prijatelje u Ukrajini na Trgu nezavisnosti 2008. i mislim da njih u ovim teškim vremenima. Šaljemo našu ljubav i podršku - napisao je na svom zvaničnom profilu.

Muzičar je također podijelio linkove za organizacije koje pružaju pomoć Ukrajini – Crveni krst, UNICEF, Spasimo djecu.

Džejn Fonda

Iako glumica nema zajedničku fotografiju s Putinom kao gorepomenute kolege zvijezde, Džejn Fonda (Jane) je ranije tvrdila da je Putin nekad bio njen “turistički vodič”.

- Ovaj tip je bio naš turistički vodič – rekla je Fonda u intervjuu 2020. upirući prstom u Putina na ekranu.

- Kad sam bila udata za Teda Tarnera, a on je organizovao svoje “Igre dobre volje” u Lenjingradu. Sletjeli smo na aerodrom i osoba koja nas je pokupila i vozikala nas okolo bio je Vladimir Putin. On je bio naš turistički vodič. Bio je kao naš prevodilac u to vrijeme – navela je.

Fonda se prisjetila trenutka tokom boravka kad je Putin odbio da ode u bolnicu zbog svoje žene.

- Žena mu se razboljela i krenula je u bolnicu. Rekao nam je to u automobilu, a Ted mu je rekao da mora ići u bolnicu da ispita šta mu je sa ženom. Ali odbio je. Nije to uradio. Ostao je sa nama – istakla je glumica.

Fonda nije javno komentirala invaziju na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.