KALUSH ORCHESTRA

Ukrajina ide na Eurosong bez obzira na rat

Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji način, poručio je pjevač Oleh Psiuk

Grupa "Kalush Orchestra". Agencije

Avaz.ba

27.3.2022


Grupa "Kalush Orchestra", koju je Ukrajina prijavila za ovogodišnji Eurosong, rekla je da još uvijek planira putovati u Torino na takmičenje u maju uprkos brutalnom ratu koji bijesni u njihovoj zemlji.

-Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji način, poručio je pjevač Oleh Psiuk.

Također je odao priznanje organizatorima takmičenja na podršci. "Kalush Orchestra" je sa svojom pjesmom "Stefania" glavni favorit za pobjedu na ovogodišnjem takmičenju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. maja. Otkako je počela ruska invazija prije mjesec, bend je na društvenim mrežama glasno izražavao svoju potporu ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

Rusija je isključena s ovogodišnje Evrovizije, kao i njen susjed i bliski saveznik Bjelorusija.

Djelujući na zapadu Ukrajine, frontmen grupe Oleh Psiuk zamijenio je binu dobrovoljačkom grupom koja broji 20 članova, opskrbljuje ljude lijekovima i pomaže im da pobjegnu od rata. Jedan član benda je u jedinici teritorijalne obrane.

- Bez obzira kakve bile okolnosti, ići ćemo na Eurosong, pokušat ću biti koristan za Ukrajinu. Čak i ako rat završi u bliskoj budućnosti, svejedno neće biti lako jer će nam trebati puno vremena da se ponovno sagradimo. Zemlja je u ruševinama, rekao je.

Finale Evrovizije, jednog od najvećih televizijskih događaja, bit će u Torinu, u Italiji, 14. maja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.